Op het eerste gehoor vond ik deze dame genaamd Emanuela Ligarò aka GOLD MASS wel iets hebben van een sensuele Marissa Nadler (light) die de triphop even als nieuwe stijl uitprobeert.

Maar bij meerdere beluistering van haar Youtube - lijst moet ik daar toch enigszins op terugkeren. Er zitten hooguit enkele raakvlakken in qua elkaars stem  maar het oogt allemaal wat lichtvoetiger en de dance factor is constant aanwezig maar het zwelgt nooit op tot een beat die je aanzet tot het dansen erop. Zweverig als het ware ook al voel je de donkere ondertoon. Of zoals zij het zelf noemt de donkere en intieme soul.

Dit klopt ook wel als je leest wat zij over zichzelf als biografie:

‘Mijn muziek heeft een donkere en intieme ziel. Er is geen kwaadheid of geen oppervlakkigheid in het creatieve moment. Er is ook niet de gedachte van een publiek. Schrijven is voor mij in eerste instantie de intieme daad, niets anders! Mijn liedjes zijn altijd geboren uit een spanning om voor mij iets uit te drukken in woorden en geluiden. Ik schrijf alleen over dingen die mij overkomen, die ik leef. Dat is mijn manier om te begrijpen wat ik voel en mijzelf ervan te emanciperen. Alleen dan  voel ik mij vrij gelaten. Sommige zeggen dat kunst een exorcisme is en muziek een gebed. Ik geloof dat dit waar is. Het is niet alleen een kwestie van passie, het schrijven van muziek is een krachtige therapie. En als het klaar is, geeft het je het liefste gezelschap. Het kan zelfs entertainment worden voor iemand die ermee resoneert. Kortom, het is een fascinerende communicatie cyclus.’

Vergeef mij het gebruik het van haar eigen bio en het vertalen naar het Nederlands (zo goed als) daarvan. Maar nu ik al een tijdje haar muziek als achtergrond gebruik bij het schrijven van dit stukje, kan ik mij zeer goed vinden in haar interpretatie en zou ik het zelf niet beter kunnen omschrijven.

De oorsprong van GOLD MASS ligt in Italië en zij heeft tot nu toe een album uitgebracht in 2018 ‘Transitions’ geproduceerd door Paul Savage (Mogwai, The Twillight Sad). De tour die wordt gedaan is ter promotie van dit album en zal live een uiterst persoonlijke ervaring zijn, gezien alles wat ik over GOLD MASS heb gelezen.

Ik eindig dan ook met wederom een stukje van het wereldwijde web geplukt maar ditmaal wel in het Engels:

Gold mass is a musician, her songs come from a true emotional aptitude where the deeper thoughts of one's self are shown in a naked way through a songwriting in which anyone recognizes their own weakness and concern.Her music shows an undeniable contrast between a dark fragile inquietude and an ironic, selfassured sensual provocation which reflects her polyhedric nature and her authentic trademark.

Tja, als je je kan vinden in dit toch wel enigszins nieuwsgierig makende stuk wat over haar geschreven wordt op het internet, wees welkom!

Case