Zo eens in de zoveel tijd duikt er een zangstem op die je bij je keel grijpt en je niet meer loslaat. De stem van Mattiel is er zo eentje. Op het eerste gehoor klinkt de zang van de Amerikaanse uit Atlanta ietsje schel en hard, maar hoe vaker je haar hoort hoe betoverender ze klinkt. Je hoort een beetje Amy Winehouse en beetje Nancy Sinatra en haar debuutplaat was één van de leukste albums van vorig jaar.

Mattiel (Brown is haar achternaam) stortte zich in 2014 serieus op songschrijven: ze was enthousiast geworden na gesprekken met Randy Michael en Jonah Swilley van de band Black Linen. Echt veel met muziek had ze daarvoor niet gedaan. Ja, ze was er gek op en ze zong vaak in de auto, als ze voor haar werk onderweg was. Maar voor de rest? Met haar werk als ontwerpster en illustrator had ze het druk genoeg.

Maar de muziek bleef trekken en voor ze het wist stond ze een keer met Michael en Swilley op het podium. Dat smaakte naar meer. In negen maanden tijd gaf het duo haar instrumentale voorzetjes, waar Mattiel dan de teksten en melodie bij kon verzinnen. Ze werkte op dezelfde manier aan haar liedjes als aan haar ontwerpen: methodisch en nauwgezet.

Dat leverde een album op dat afgelopen september uitkwam op het o zo hippe Burger Records. Normaliter is dat label vooral druk met raggende gitaren, bijvoorbeeld van acts als Ty Segall en The Black Lips. Maar met garage hebben Mattiels liedjes eigenlijk niet zo veel te maken, al heeft de single 'Whites of their Eyes' wel een hele fijne Black Keys-feel. Soul, pop en een beetje blues zijn de belangrijkste ingrediënten van haar liedjes, die je als soort van teletijdcapsule naar de jaren '60 transporteren. In het heerlijke 'Baby Brother' trekt ze alle Amy Winehouse-registers open en de slepende blues van 'Send it on Over' zingt ze werkelijk uit haar tenen. Het is een heerlijke plaat.

Inmiddels begint Mattiel flink op te vallen bij de verschillende boekers van clubs en festivals. Ze staat op Best Kept Secret, op London Calling én op de Primavera-edities van Barcelona en Porto. Dat is bepaald niet vreemd: ze heeft alles in huis om heel ver te komen. Gelukkig waren we er op tijd bij. Want laten we wel zijn: is er een betere plek om deze geweldige zangeres te zien dan in onze eigen Grote Zaal?

Snail Mail
Hebben we met Mattiel dan niet genoeg moois in huis? Zeker wel, maar dat staat ons niet in de weg om er lekker toch een mooie double bill van te maken, van te maken. Daar wordt het alleen maar leuker van.

Snail Mail –brievenpost in goed Nederlands- krijgt het podium voor Mattiel en met soul en sixties hebben ze niet zo heel veel te maken. Snail Mail zit veel meer in de late jaren ’90-hoek. Lekker lofi en lekker rammelend. Luister maar eens naar die heerlijke 'Habit' EP die de piepjonge band in 2016 uitbracht. Want piepjong zijn ze. Lindsey Jordan, de dame om wie het zo'n beetje draait begon met de band toen ze 15 was en nog op school zat. Inmiddels is ze 18.

Stel je eens voor dat ze ietsje ouder was geweest. Dan was een geweldig liedje ‘Thinning’ ietsje eerder opgepikt en had me oprecht niet verbaasd als het op de soundtrack van Juno had gestaan, tussen al die vertederende gitaarliedjes van The Moldy Peaches. Want daar doet het je wel wat aan denken, met het losse gitaarwerk en die quasi-nonchalante zang.

Galaxie 500- naast een mooie auto ook een heel goede band- is ook nooit heel ver weg, vooral op de rustiger momenten. Dan laat Jordan haar gitaar eens extra galmen en komt ze  emotioneel uit de hoek, zoals in het prachtige ‘Slug’ Net als bij die band zit ook Jordans zang af en toe op het randje en juist dat maakt het mooi. Het is even ingetogen als het rauw is.

Vorig jaar brak de band al behoorlijk door en speelde een waslijst aan optredens in de VS. Ze waren het voorprogramma van Priests (onlangs nog hier), Waxahatchee (onlangs ook al hier) en Beach Fossils. Het zegt iets over het talent van Jordan, die prachtig breekbare liedjes schrijft. Dat zagen ze bij het grote Matador-label ook wel en ze waren er als de kippen bij om de band te tekenen.

Nu, op wat volgens mij de eerste keer in Nederland is, kunnen ze meteen terecht in de mooiste zaal van het land. Hoe leuk wil je het hebben? Vanavond krijg je Mattiel en Snail Mail, twee dames die muzikaal een eindje bij elkaar uit de buurt liggen, maar samen voor een onvergetelijke avond gaan zorgen.

– Bart

Speelvolgorde:
20:30 Snail Mail
21:45 Mattiel