Het Groningse Rat Patrol viert dat ze maar liefst 30 jaar (in dezelfde bezetting!) bestaat en is daarmee waarschijnlijk de langst bestaande Nederlandse hardcore punkband. Een mooie aanleiding om de gloednieuwe plaat ‘Doing Just Fine’ uit te brengen en die in VERA te presenteren.

De vier vrienden - vijftigers inmiddels- debuteerden in januari 1989 in Vera en stonden hier in 2005 voor het laatst. Ze zien er tegenwoordig aardig ‘casual’ uit, maar voelen zich nog punker dan ooit. Geen scheuren in de broek meer, zware kisten of een ruige haardos vol met zeep, maar sterke idealen die nog altijd de boventoon voeren. Maatschappelijk geëngageerd en vooral snoeihard.

===

Doing Just Fine, Rat Patrol’s 5e album, is opgenomen in Soundlodge, net over de grens in Duitsland. De hoes is ontworpen door Menno van de Fuckups. Hij komt op LP en CD uit op Rat Patrol’s eigen Highly Obscure Records.

Tekstueel is Doing Just Fine de meest persoonlijke plaat tot nu toe, over de weg kwijt zijn, de prettige menselijke aard, en andere zwartgalligheid. Daarnaast natuurlijk enkele statements over de fijne situatie in de wereld…. Maar… ‘Het gaat allemaal goed hoor’!

Muzikaal blijft het typisch Rat Patrol; een mix van early 80s hardcore met 77-punk en wat melodieuzere uitstapjes, steeds met pit en volume.

===

Met de supports van Uhgah? Wugah! en De Fuckups is de avond compleet. Beide natuurlijk geen onbekenden van VERA. De eerste band is een trio dat een eigenzinnig en hard geluid voortbrengt. Met hun Hardcore, funk, punk en metal invloeden maken ze zo gezegd ‘Nineties crossover on steroids’. De Fuckups zijn catchy, snel en vies en hard. Deze oudere jongeren gaan al vanaf de jaren 80 mee, maar hebben niks ingeboet aan energie op het podium.

Na afloop kun je gelijk terecht in de Kelderbar. Daar zal de Poo Poo Platter Party plaatsvinden met live ET Explore Me.