Eindelijk!… Ik wil een aantal bands zo graag op het Vera podium zien, en het Zweedse Shining is daar absoluut één van. Er gaat immers niets boven een avondje suïcidaal geklaag om je goede humeur naar de kloten te helpen. Nu hebben de meeste mensen die suïcidaal zijn de daad al lang en breed bij het woord gevoegd en daar komt dus nog maar weinig geluid uit. Gelukkig stellen Niklas Kvarforth en de zijnen het nog wel even met het menselijk gepeupel.

Ze vinden het dan ook helemaal niet erg als je vanavond toch de stoute schoenen aantrekt en ze even komt bekijken. Black metal die doorspekt is van cynisme, nihilisme en zelfmedelijden, daar helpt geen zelfhulpboek meer tegen. Black metal met een enorm gevoel voor melancholie en de capaciteit om het depressieve zwarte gat auditief weer te geven.

Tegelijkertijd is Kvarforth eigenzinnig genoeg om volledig vrij van stijl te experimenteren en een eclectisch geheel te smeden. Punk is daarbij geen vies woord en hij doet dan ook nogal eens denken aan GG Allin of Antiseen. Om je nu even weer bij de les te trekken: er staan ook prachtige akoestische partijen op de platen en zijn zang varieert tussen smerige keelklanken tot huilende smeekbedes, miserabel geklaag en jazzy croon.

Snijdende katatonische gitaren trekken je mee zoals in de zwartste new wave nummers van bijvoorbeeld The Cure en de Sisters Of Mercy. Luister door de lagen van geweld en geschreeuw en je hoort onderliggend het verdriet en de pijn, de teleurstelling, de opeenstapeling van rotzooi, de onmacht om deze zooi op te ruimen en om het licht aan het eind van de tunnel te ontwaren.

Hoe kun je vrij zijn als je zit vastgeketend aan de ankers van de angsten van je ziel?  Hoe kun je energie putten uit een onder lijdensgewicht gebogen gaande geest. Dit kan enkel door omsmelten van depressiviteit (de destructieve vorm) naar melancholie (de scheppende vorm ) door bijvoorbeeld kunst. Ook al betekent dat dat de spontane vreugdevolle kracht voor eeuwig gestorven is.

Have a nice day!

- Wokkel

Lees hier een review van het album, dat eerder op de VERA site verscheen in Wokkels Doodsreutels.

De support wordt verzorgd door de Sloveense black metal van SRD, recent onderdeel geworden van het label The Sinister Initiative, is de support voor Shining. SRD maakt black metal met elementen van doom en punk. Het album 'Smrti Sel' kwam uit in 2017.