Hoewel aangekondigd als double bill krijg je zelfs drie shows voor je kiezen deze avond! Alle drie jonge Nederlandse bands die aantonen dat punk in onze delta nog lang niet dood is. Erg prettig te constateren dat er altijd weer nieuwe bandjes opborrelen vanuit de diepste krochten van de underground, want soms word je wel eens moedeloos van al die zouteloze formulepop die bovengronds zo gangbaar is. Vanavond is VERA de Club for the National Punk Underground!

Er is immers heden ten dage genoeg om je over op te winden, net als in de tijden van The Sex Pistols. Splinter doet dat ook. Hun eerste single ‘Brand New Future’ kan gezien worden als modern antwoord op de Pistols’ ‘No Future’, 45 jaar na dato. Dat nummer is de afsluiter van ‘Filthy Pleasures’, de debuutplaat die in 2021 uitkwam. In dat jaar stonden ze met Sloper hier ook in VERA. Splinter is ontstaan uit de overblijfselen van Death Alley, Birth Of Joy en Vanderbuyst, en maakt energieke dansbare rock met een punk attitude en een Hammond-orgel. Ga ervanuit dat ze je omver gaan spelen!

Na de coronapandemie lijkt het wel alsof er ineens veel meer punkbandjes zijn geboren. Heel fijn! Uit de Amsterdamse Pijp komt - what’s in a name - The Covids, die na de lockdown iedereen weer wilden laten dansen en genieten van onvervalste punkrockshows. Zelf geïnspireerd door bands als The Buzzcocks, Dead Boys en Ivy Green, kiezen zij voor lol maken in plaats van overal tegenaan schoppen: een “vrolijke revolutie”. Op hun debuut ‘Bust To Bits’ horen we opzwepende melodieuze punkrock, die je onvermijdelijk in de pogo gaat sleuren.

En alsof dit alles al niet gaaf genoeg is, begint deze avond ook nog eens met onze lokale trots Frontsector! Ik zag ze vorig jaar voor het eerst op het vermaarde VERA Medewerkersfeest en was gelijk overtuigd. Deze punkers speelden inmiddels al meermalen in VERA en tourden half Europa al door met bands als Youth Deprivation, Asbest Boys en The Covids. Graag geziene gasten hier in de Club, en de perfecte opener voor deze avond waarin de (zoveelste) wederopstanding van de punk gevierd gaat worden!

T-Ice