Voor de derde maal komt Widowspeak ons met een optreden verblijden. Dit is weer typisch zo’n band die je een paar jaar uit het oog - en oor - verloor, die dan ineens weer opduikt met een plaat of aanstaand concert, en die dan nog steeds een dermate vertrouwd en mooi geluid tentoonspreidt, dat je je afvraagt waarom je ze eigenlijk überhaupt ooit uit het oog bent verloren. The circle of life.

Voor zover ik kan nagaan is er ditmaal geen nieuwe release, maar we zijn allang blij dat er wel een aanstaand concert op ons podium gepland staat. De vorige shows hiero (2013 en 2022) waren namelijk erg mooi. Het duo Molly Hamilton (gitaar en zwoele zang) en Robert Earl Thomas (gitaar), live aangevuld met een drummer en bassist, weet met minimale middelen maximaal resultaat te bereiken. Noem het indiepop, slowcore, dreampop of shoegaze; ik noem het een heerlijk avondje uit!

Zes platen en een paar EP’s maakte Widowspeak, uit Brooklyn NY, de afgelopen veertien jaar. Debuut ‘Widowspeak’ kende een bescheiden succes hier in de club, en belandde zelfs in mijn jaarlijst, zo zie ik in mijn archieven. Hoewel de band later ook kleine uitstapjes naar elektronica heeft gemaakt, vormen de dromerige pareltjes die op het debuut staan - met een fijne 90’s feeling – de rode draad door hun gehele oeuvre. Laat je meevoeren door de hypnotiserend mooie stem van Hamilton en de ragfijne gitaarloopjes van Thomas. Uit het oog is niet uit het hart.

Van die andere kust van de VS, uit Los Angeles, komt Laena Myers. Zij bracht eerder dit jaar haar eerste soloplaat ‘LUV (Songs of Yesterday)’ uit, nadat zij eerder in bands als FEELS, The Like en Numb.er had gespeeld en aan tientallen platen van andere bands had meegedaan. Haar eigen plaat is trouwens op eco-vinyl geperst, gemaakt van gerecyclede oude langspelers. Dat kan dus ook al!
Myers heeft bijna alle instrumenten (gitaar, viool, viola, bas, percussie) zelf ingespeeld en we horen nog extra synths, drums en saxofoon. Een prachtig, gelaagd en gevoelig geheel is het resultaat: een perfecte aftrap voor deze mooie avond!

T-Ice