Toen ik mij als scribent inroosterde om voor deze band een stukje te schrijven om u allen te voorzien van informatie wat hedenavond op Vera-bühne te aanschouwen is, waren mijn gedachten even blanco als het ongeschreven epistel wat ik hier dien neer te typen.

De band was mij totaal onbekend en de reden waarom ik toch dit onder mijn hoede heb genomen was de uiteenlopende mix van stijlen die deze band Witching durft aan te gaan in hun brute compromisloze sound. En laten dat nou net de muziek richtingen zijn waar ondergetekende goed mee uit de voeten kan.

Tell me more hoor ik sommigen al denken. Nou het uit Philadelphia, Pennsylvania afkomstige kwintet Witching werd opgericht in 2017 en besloot een kekke combinatie te maken van Black/Sludge/Doom en Death Metal. Daarbij gebruikmakend van tekstuele thema’s als oa. woede, depressie en geestesziektes weet je als luisteraar/bezoeker dat je niet even gezellig komt buurten op het theekransje van de buren.

Dit is zware heavy sh*t!!! Ondersteunt door schreeuwende vocalen van zangeres Jacqui Powell en gitarist Nate Zagrimanis worden de teksten er letterlijk uitgekrijst tijdens de veel voorkomende beukende tempowisselingen die vooral de naadloze overgangen naar een ander genre aankondigen zonder aan kracht in te boeten.

Kan mij hierbij voorstellen dat dit ergens voor de band een therapeutische en helende werking moet hebben. Elke keer op het podium een nieuwe sessie ondergaan. En eenieder die zich hier mee verwant voelt uiteraard. Want zingen (of luisteren) over de zware dingen des levens kan een goede uitlaadklep zijn om je eigen demonen te overwinnen. Maak het bespreekbaar, desnoods in de vorm van Blackenedsludgedeathmetal.

En het moet gezegd worden, na beluistering van hun laatste album Incendium uit 2023 is het zoeken naar een mooie balans ergens tussen de emoties diep uit de ziel komend,  verweven met de donkere zware klanken van de instrumentaria, de snoeiharde passages die opgevolgd worden door de innerlijke berusting in de vorm van een stilte, toch wel aardig geslaagd en veranderd dit album zeer zeker niet in een web van chaos.

Conclusie, Witching is een band die binnen een nummer een aantal stilistische vakjes aan vinkt en dat niet onverdienstelijk doet en om deze ervaring live mee te maken krijg je hedenavond de kans. Don’t miss it!

Case. 

Support Divided brengt hun e combo van sludgy riffs, post-meta en snijdende zang naar de VERA Mainstage. Het viertal bracht het afgelopen jaar door in de opnamestudio en werkte aan hun eerste album, Light Will Shine, dat in maart uitgebracht werd.