VERA-BEAUTIES OF THE UNDERGROUND-LIVE: PROTOMARTYR  07-04-2016.

Het is bijzonder en ook al lang geleden dat een band er in slaagde om 2 jaar achter elkaar de VERA-poll te winnen. De laatste keer is dat Blonde Redhead gelukt in 1996 en 1997. De afgelopen jaren waren er zeker kanshebbers (Parquet Courts, Together PANGEA), maar die wisten de tweede keer het hoge niveau van hun eerste VERA-optreden niet vast te houden. Tot nu dan.

Na in 2016 de VERA-poll te hebben gewonnen doet Protomartyr het nu weer.

Protomartyr is in 2008 opgericht en komt uit Detroit, Michigan. De groep is voortgekomen uit het duo Butt Babies en bestaat uit Joe Casey (zang), Greg Ahee (gitaar), Scott Davidson (bas) en Alex Leonard (drums). Hun muziek wordt vaak omschreven met de term “post punk”, of zoals het op Wikipedia staat: “blends the moody atmospherics of ‘70s U.K. post-punk with the raw sensibility of their Motor City garage-rock forebears”.

De band heeft inmiddels 4 langspeelplaten uitgebracht, t.w. “No Passion, All Technique” (2012),  “Under The Color Of Official Right” (2014),  “The Agent Intellect” (2015) en “Relatives in Decent” (2017). Ze touren naast de VS ook veel in Europa en doen daarbij ook steevast Nederland aan. In 2014 en 2015 (o.a. Le Guess Who?), ondanks dat dat andere instituut in de Oosterstraat deze band al langer tipte, nog niet VERA. Dat gemis werd echter ruimschoots goedgemaakt met hun concerten op 7 april 2016 en 9 november 2017, welke beide voor een plekje op de VERA-eregalerij hebben gezorgd.

Inmiddels lijkt 2017 het jaar van de doorbraak van Protomartyr in Nederland. Hun laatste plaat wordt breed gewaardeerd, ook in andere zalen herkent men nu de klasse van deze band en als kers op de taart, hebben ze ook een plekje gekregen op de 5e single in de VERA/Live-serie met het nummer “Uncle Mother’s” uit hun concert van 7 april 2016.

Wij wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier met deze nieuwe aanwinst in de “VERA-Beauties of the Underground-Live”-serie.

Dit videoproject van Teus Druyff is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project van Robin Eggens, Ralf Koopman en Nadia Rooks, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.