Ik krijg steeds meer zin om eens naar Californië te gaan! Na de onweerstaanbare zomerhit ‘The Only Place’ van Best Coast, worden we nu getrakteerd op het zelfgetitelde debuut van Allah-Las, wat nog wel eens één van de grootste verrassingen van 2012 kan worden.

Want wat klinkt de plaat heerlijk nostalgisch. Deze relaxte surfrock doet terugverlangen naar die eindeloze warme zomers onder de palmen en tevens sterk terugdenken aan de sixties en seventies, aan The Kinks en Velvet Underground, aan opnames op 8-sporen en buizenversterkers. Dat laatste hebben ze trouwens echt gedaan, onder auspiciën van Nick Waterhouse. Het levert een garagesound op, met soms bijna kitsche galm en het gevoel dat je naar een geniale ‘lost tape’ van een band van decennia terug luistert.

Daarbij is dit viertal uit (vanzelfsprekend) Los Angeles ook nog eens uiterst vaardig op hun instrumenten. Ontzettend pakkende gitaarloopjes, stuwende bas, kale drums, en een orgeltje in ‘Catamaran’. De teksten zijn melancholisch, net als de sound, zonder die summerfeel te verliezen. Opvallend zijn de twee instrumentale nummers, waarvan het schitterende ‘Sacred Sands’ verslavend mooi is en ‘Ela Navega’ de perfecte tune is voor aan het strand.

Als single is gekozen voor ‘Tell Me (What’s On Your Mind)’, en dat valt zeker te billijken, maar ik val nog meer voor ‘Sandy’, ‘Catalina’ en ‘Don’t You Forget It’ (nog gecovered door Nick Waterhouse op diens debuut), met deuntjes die je niet meer uit je hoofd krijgt. En dat wil je in dit geval ook niet!

Allah-Las komt op 7 december naar Vera, gratis ook nog! Dat concert en deze opmerkelijk mooie debuutplaat moeten ons door de donkere wintermaanden heen gaan helpen. Op naar de zomer! Ik weet al waarheen…