VERA-“Beauties of the Underground”-live geeft oog en oor aan bands die volgens VERA meer aandacht verdienen dan ze tot nu toe krijgen. Dat betekent dat we zeker ook veel aandacht aan Groningse groepen besteden, wat tot nu toe ook al tot uiting is gekomen met Green Hornet en traumahelikopter. Dit keer gaan we zelfs een stap verder door niet alleen de Groningse band The Monroes in de schijnwerper te zetten, maar eveneens een andere “grootheid” binnen de Groningse muziekscene, t.w. Grunnen Rocks, de website waarop Evert Nijkamp een uitgebreide encyclopedie/database van ontelbaar veel artiesten heeft bijgehouden (www.grunnenrocks.nl). Helaas is de actualisering er de laatste jaren bij in geschoten (geruchten gaan dat hij e.e.a. weer wil oppakken), maar desondanks is hetgeen er al in staat een enorme informatiebron voor iedereen die geïnteresseerd is in goede muziek die zich buiten de reguliere hitparaderegionen bevindt. Het was ook dankzij de website Grunnen Rocks dat Jack White er op stond dat The White Stripes tijdens hun tour in 2001 ook in VERA op kon treden.

Het nu voorliggende concert van de The Monroes maakte onderdeel uit van een Grunnen Rocks avond, zoals deze op 22 september 2005 in VERA werd gehouden ter ere van het 10-jarig bestaan van deze website, met naast The Monroes ook optredens van E.T. Explores Me en The Drones.

Tijdens deze avond presenteerden The Monroes hun nieuwe single “Not Tonight/Send Me A Postcard”, die net was uitgekomen op het High Maintenance –label, ook een activiteit van Evert.

The Monroes zijn aktief vanaf  najaar 2003, en hebben dan al eerder in VERA opgetreden, zowel downstage als ook op het grote podium als opener voor The Detroit Cobras. Hun muziek laat zich omschrijven als popmuziek geïnspireerd door fifties-R&B en sixties’ soul, die is doordrenkt met fuzz, garagerock en surf. Ze hebben in 2004 al in eigen beheer de CD “Come On Out!” uitgebracht. Frontvrouw is de prachtige zangeres Josje. Met haar karakteristieke zang verleidt ze  het publiek. Zij is ook verantwoordelijk voor de teksten van de nummers, die  altijd wel over de liefde gaan, zij het niet altijd in positieve zin.

In deze periode leken The Monroes, mede dankzij de onuitputtelijke steun van Evert Nijkamp/Grunnen Rocks , een hele mooie toekomst voor zich te hebben. Er waren de nodige optredens, niet alleen in Nederland, maar later ook in het buitenland. Dat is er uiteindelijk echter niet van gekomen. Wel zijn The Monroes nog steeds aktief en kunnen we over niet al te lange tijd weer een nieuwe plaat van hen verwachten. Hierbij is de stijl iets aangepast en zingt inmiddels naast Josje Kobes, ook het andere “oerlid” Arnold Nieborg een aantal nummers.

Maar voorlopig doen we het met de nu voorliggende opnames van 22 september 2005, geïntroduceerd door Evert Nijkamp, aka Mr. Grunnen Rocks. We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier.

 

Dit videoproject van Teus Druyff is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project van Robin Eggens, Ralf Koopman en Nadia Rooks, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.