Thurston Moore is een graag geziene gast in VERA. En andersom voelt hij zich hier ook erg thuis, zoals hij tijdens het optreden van zijn band Chelsea Light Moving op 25 juni 2013 liet weten met opmerkingen als “We’re a new band from Groningen and it’s great to be here in our home town tonight” en  “We grew up coming to this club, so it’s really cool playing here” .

Het begon allemaal toen hij op 28 maart 1983 met zijn toenmalige band Sonic Youth voor de eerste keer in VERA kwam. Later dat jaar kwamen ze nogmaals en ook in 1986 en 1987 stond hij met Sonic Youth op het VERA-podium.

26 jaar later konden we hem terugverwelkomen met zijn op dat moment laatste project Chelsea Light Moving. Deze band vormde hij samen met Keith Wood (gitaar), Samara Lubelski (bas) en John Moloney (drums).  Maart 2013 hadden ze hun titelloze debuutplaat uitgebracht op Matador Records en de tour ter promotie van deze plaat bracht hen tijdens het Europese deel op 25 juni 2013 in VERA. De muziek had wel wat weg van die van Sonic Youth tijdens de eerste helft van de jaren ’90 (de tijd van “Goo”, “Dirty” etc.).

Voor Chelsea Light Moving bleef het bij deze ene plaat en een eenmalig optreden in VERA. Dat betekende niet dat we Thurston Moore niet weer terug zagen in VERA. Zowel in 2014 als in 2019 was hij hier samen met The Ex. Ook qua plaatwerk kwam er het nodige uit.  Vaak experimenteel, maar zeker “Rock N Roll Consciousness”(2017) en “By The Fire” (2020, ook terug te vinden in de jaarlijst van platenzaak ELPEE) sluiten prima aan bij het geluid van Chelsea Light Moving.

Deze “Beauties of the Underground Live” bevat een selectie uit het eenmalige VERA-optreden van Chelsea Light Moving op 25 juni 2013. We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier.


Dit videoproject van Teus Druyff  is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.