Elke maand bespreekt Jan van platenzaak Elpee de nieuwste en beste releases. Laat je leiden en hou de Vera site in de gaten. Wie weet komt een van de favorieten nog eens live langs!

The Cavemen – nuke earth
The Cavemen – nuke earth
De derde plaat van deze woeste Nieuw Zeelandse garagepunkers The Cavemen. De vorige zat op Dirty Water, deze op Slovenly en dat past ook goed. Live een van de meest nietsontziende en opwindende garagepunk bands van de laatste jaren. ‘New Zealand’s THE CAVEMEN are back, ready to drink, fight, fuck and play some goddamn rock and roll! “Nuke Earth” is pure, primitive motherfuckin’ GARAGE PUNK’.  Dit alles verpakt in grotendeels flink toegankelijke liedjes, wat ze toch wel aardig boven veel genregenoten uit tilt. Hier een knoeperd van een hit op hun bandcamp.

Durand Jones & the Indications – s/t
Durand Jones & the Indications – s/t
Mooie soulplaat van Durand Jones & The Indications, uit Indiana. Deze plaat kwam in 2016 al uit op een klein lokaal label, al flink gezocht inmiddels, maar nu gelukkig heruitgebracht door Dead Oceans. Klinkt als iets ergens tussen Otis Redding en James Brown en absoluut van het niveau van Charles Bradley en Lee Fields. Goeie stem, lekker orgel, precies goed allemaal. Luister hier wat op zijn bandcamp. Mooi meegenomen: ze zijn in Groningen te zijn op het Bevrijdingsfestival in het Stadspark dit jaar.

Naive Set – s/t
Naive Set – s/t
Mooie derde lp van Naive Set, op Subroutine Records natuurlijk. Deze geproduceerd door James Hoare, van bloedbroeders Ultimate Painting, die blijkbaar net het bijltje erbij neer hebben gegooid dus dat komt mooi uit. Naive Set zit aardig in hetzelfde vaarwater alhoewel toch ook weer net ietsje anders. De gitaren net ietsje pittiger soms dan UP, in nummers als Easy Jesus bijvoorbeeld. Maar verder op dezelfde manier de meeste nummers mooi melancholiek en dromerig meeslepend. Sterke melodietjes ook waarop het hoofdje automatisch gaat meebewegen. In eerste instantie wellicht wat saai maar na enige draaibeurten vooral verslavend. Luister ‘m op hun bandcamp.

The Courettes – we are the courettes
The Courettes – we are the courettes
Flavia en Martin Couri, uit respectievelijk Brazilië en Denemarken. Duo dat garagerock & roll maakt. Zij lekker op de fuzz gitaar, hij drumt.  Feitelijk niks bijzonders en al helemaal niks vernieuwends maar alles bij elkaar toch een behoorlijk lekkere mix van allerlei takken van de garagerock sport. Komt soms wat over als een meer rock & roll garage versie van The White Stripes. Ideale kelderbarmuziek. Luister en kijk een tweetal voorbeelden, Boo! Dynamite! En The Boy I Love.

Drudkh – Їм часто сниться капіж (they often see dreams about the spring)
Drudkh – Їм часто сниться капіж (they often see dreams about the spring)
Een nieuwe van deze Oekraïense band. Pagan black metal van de meer epische soort die niet onder doet voor Amerikaanse soortgenoten Wolves In The Throne Room. Lange tracks dus, met prachtig gestapelde gitaarriffs, denderende drums en ijzingwekkende vocalen. Allemaal dik voor mekaar wederom, en het gaat in deze stijl muziek vaak om de sfeer, de ambiance, en dat is hier ook weer helemaal raak. Luister ‘m op hun bandcamp.