Elke maand bespreekt Jan van platenzaak Elpee de nieuwste en beste releases. Laat je leiden en hou de Vera site in de gaten. Wie weet komt een van de favorieten nog eens live langs!

Bruut! – V
Prachtige nieuwe lp van Amsterdamse ‘jazz’ band. Geen paniek, dit is evenveel delen soul, rhythm & blues en rock & roll als jazz. Check dit nummer maar eens. Onder andere een single op het Meppelse Milkcow label op de cv dus met de credentials zit het ook wel pico bello. Zeer geschikt voor het live gebeuren maar ook op plaat erg goed want dus zoals gezegd veel soul, rhythm & blues en rock & roll in de sound, met lekker veel Hammond orgel ook. Eigenlijk ook meer modjazz en souljazz dan ‘gewoon’ jazz. Swingt echt als de neten. Luister de plaat op bandcamp.

Holly Golightly – do the get along with …
Nieuw Holly Golightly plaatje, we dachten de twaalfde, en dan tellen we live platen en samenwerkingen met anderen even niet mee. Met band weer deze keer, waaronder drummer Bruce Brand. Wederom lekker dansend door diverse stijlen, soms bluesy, soms met een beetje beat, soms ook een heel licht rockabilly tikje en in veel nummers een lekkere gitaar workout halverwege. Op de een of andere manier even spannend als ontspannend en dat is best knap. Negen eigen nummers, drie covers waaronder Satan Is Her Name van Steve King, alleen bij Holly is Satan een hij. Luisteren moet even op Spotify. Op Damaged Goods.

The Avonden – wat een cirkel is
Tweede plaat op Subroutine van The Avonden, let op het lidwoord. Sommige leden lieten eerder sporen na in bands als Hospital Bombers en Spilt Milk. Hier dus Nederlandstalig en dat leverde reeds menig laaiende recensie in de media op.  Zo noemde de Volkskrant dit ‘de mooiste Nederlandstalige plaat van 2018’ en de kans dat dit het geval is, is vrij groot. De gitaren rinkelen hier en daar lekker en het sfeertje van bijvoorbeeld de rustige nummers van een band als Yo La Tengo weten ze prima te pakken. De mooie verhalende teksten hebben een poëtische uitstraling zonder nou direct moeilijke poëzie te worden. Voor wie van de muziek en teksten van Spinvis houdt en van de teksten van Meindert Talma. Luister hier iets.

The Marked Men – on the other side
Kort geleden overleed Pete Shelley van de onvolprezen Buzzcocks en als we een band mogen noemen die de eerste tien jaar van dit decennium het best de erfenis van die band wist te vertalen naar het nu, dan zijn het The Marked Men, uit Austin, Tx. Al sinds 2009 geen plaat meer gemaakt, en uit interviews blijkt dat die er ook nooit meer zal komen. Gelukkig heeft belangrijkste schrijver Jeff Burke met Radioactivity een nieuw vehikel gevonden maar man, wat zijn we blij met deze verzamelaar op Dirtnap met nummers die ze tussen 2003 en 2010 rondstrooiden op allerlei singles en verzamel lp’s. Alle doorgaans ruim onder de drie minuten en vaak zelfs onder de twee. Strak getrokken en ENORM catchy punksongs met een powerbite zoals je dat zelden hoort. Toen niet en nu nog steeds niet. En hooks meneertje, hooks! De vier officiële Marked Men platen zijn alle vier essentieel en dat is deze verzamelaar ook. Luister de plaat op bandcamp

John Paul Keith – heart shaped shadow
Al een tijdje uit maar laten we hem nog eens in het zonnetje zetten. De meest recente plaat van de sympathieke en ambachtelijke powerpoprocker John Paul Keith. Op zijn meest recente plaat een aardige scheut soul in de sound deze keer en niet zo heel ver verwijderd van wat types als Nick Lowe ergens in de jaren ’80 maakten. Allemaal niet zo vreemd want Keith woont in Memphis en die stad ademt soul uiteraard. ‘Keith is a veritable triple threat, writing, singing and slinging his guitar. His dozen originals run the gamut from stylish honky-tonkers with some down in the gut heartbreakers and a couple that bring in some shades of blue’. Hier een nummertje op soundcloudHier een wat trager nummer.

Elpee
Oosterstraat 45
050 3135137