Elke maand bespreekt Jan van platenzaak Elpee de nieuwste en beste releases. Laat je leiden en hou de Vera site in de gaten. Wie weet komt een van de favorieten nog eens live langs!

Salad Boys – this is glue
Het debuut van Salad Boys uit Nieuw Zeeland op Trouble in Mind beviel ons al erg goed maar deze gaat daar ruimschoots overheen. Wij vinden dit een geweldige plaat zelfs, wederom op Trouble in Mind trouwens. Twaalf prachtige nummers die bij vlagen klinken als The Feelies met net wat meer rock & roll ballen en met iets meer en hardere ‘krautrock’-invloeden. Of denk een beetje richting The Chills soms. Maar voor alles zijn het vooral allemaal mooie liedjes. Melodieus, meeslepend en opwindend, van ingetogen zacht naar iets harder scheurende psych gitaren. Luister maar eens naar deze. Voor de Feelies tik neem deze. Geen overdreven vrolijke teksten trouwens op de wat ons betreft eerste topplaat van het jaar. Luister de hele plaat hier.

Amyl and the Sniffers – big attraction & giddy up
Lekker agressieve Aussie snotpunk, naar eigen zeggen geworteld in de Aussie jaren ’70 ‘boogierock’, een vreemde hybride was dat van hardrock en glam en punk en barroom rock & roll. Maar klinkt toch ook vooral als good ol’ seventies punkrock. Opgericht ook in ware punkspirit (‘former housemates who formed the band, wrote a handful of tunes and released their debut EP, all in a span of twelve hours’), maakten ze inmiddels twee mini lp’s en op deze lp staan ze allebei. Bij Rough Trade in Londen gaan ze ietwat in overdrive met ‘the best band Australia has to offer at the moment. Snarling, exciting and totally punk. If you love Australian 70's style proto punk n' roll look no further’ maar opwindend en goed ‘punk’ is het zeker, met die lekker snerende stem van Amy Louise Taylor voorop en een rauw beukende band erachter. Luister de lp hier.

Savage – thawing dawn
Plaat van Parquet Courts man Andrew Savage. Is al even uit maar toch her en der een beetje onder de radar doorgeschoten. Vergeet eigenlijk gelijk die PC connectie maar even weer. Savage begeeft zich hier op een aantal nummers richting country en americana. Met een vleug ontregelende Lee Hazelwood voor de twist. En dat bevalt ons prima! Dit en dit bijvoorbeeld, hij zou er zo mee op Take Root kunnen staan. Mooi en aangenaam verrassend plaatje. Leden van Woods en Jack Cooper van Ultimate Painting doen ook nog mee. Luister de plaat hier.

The Go! Team – semi circle
Een nieuwe plaat van The Go! Team, uit Brighton, is voor ons altijd een feest. Letterlijk. Spetterende en uitbundige explosie van alles wat glittert en glimmert en spettert. Kauwgomballen, confetti, cheerleaders. De vorige Go! Team lp was grotendeels een soloplaat van de man die hier achter zit, Ian Barton, deze keer is het meer een echte band. ‘In his head was the idea of a school marching band gone rogue, chucking away their sheet music to blast out Northern soul stompers or Japanese indie-pop swooners or old-school hip-hop jams’. En dat is wederom aardig gelukt, vinden wij. Luister em hier (en lees daar ook vooral even het mooie verhaal achter het maken van deze plaat)

Manikins – from broadway to blazes.
Tenslotte nog een plaat van een band die al lang niet meer bestaat. Wij zijn aardig thuis in de geschiedenis van de Australische muziek. Maar van Manikins hadden wij amper gehoord. Gelukkig is er nu op het Manufactured label een geweldige verzamel lp, een dubbel lp zelfs, verschenen met daarop niet alleen de drie obscure singles die deze jongens uit Perth ooit maakten maar ook al hun andere opnames uit dezelfde tijd. We hebben het hier over eind jaren ’70. En het geheel is van een angstaanjagend hoog niveau. Powerpop met een lekker punkrockrandje zoals ook de legendarische Scientists dat in den beginnen maakten.  Ook weer niet zo raar want deze band heette eerst Cheap Nasties en toen zat ook Kim Salmon van later die Scientists in de band. Zoals onze onderbuurman van Forever Changes terecht elke keer opmerkt als hij deze plaat draait, deze dubbelaar is echt een geweldige eyeopener en een flinke ontdekking. Luister de plaat hier.