Elke maand bespreekt Jan van platenzaak Elpee de nieuwste en beste releases. Laat je leiden en hou de Vera site in de gaten. Wie weet komt een van de favorieten nog eens live langs!

Kiwi Jr – cooler returns
Tweede plaat van Canadese indie gitaarpop band. Deze opgepikt door Sub Pop Records. Prima indiepop plaatje. Valt eigenlijk niet zo veel over te zeggen. Voelt als een oud kledingstuk dat door een goeie wasbeurt weer een tijdje lekker fris ruikt. Mooi zeurderige liedjes met in elk nummer genoeg goeie hooks om de aandacht vast te houden en het rockt af en toe ook nog aardig. Vooral in dit nummerLuister de plaat op bandcamp.

---

Rats on Rafts - excerpts from chapter 3: the mind runs a net of rabbit paths
Het heeft een paar jaar geduurd maar daar is eindelijk lp nummer 3 van Rats on Rafts. De band ging door redelijke dalen de afgelopen jaren blijkbaar, bandleden gingen en kwamen, lees daarover in dit interview op the Daily Indie, maar vertaald in muziek levert dat een mooie muzikale reis op in ieder geval. Minder gemakkelijk om gelijk in door te dringen dan voorganger Tape Hiss vele jaren geleden, maar na enige draaibeurten begint de trip zich uit te betalen. Excerpts is zo’n plaat om helemaal te draaien, van de ingetogen, afwachtende momenten tot de meer voorstomende delen. Rats on Rafts heeft ook enige tijd in Japan doorgebracht en ook dat is te horen. Er hangt duidelijk een oosterse vibe over de plaat, en niet alleen in Tolyo Music Experience. Luister de plaat op bandcamp. Op het Britse Fire Records label.

---

The Besnard Lakes – the besnard lakes are the last of the great thunderstorm warnings
Groots werkstuk van deze band uit Montreal. Groots als in flink georkestreerd. Maar zeker niet overgeorkestreerd. De invloeden komen uit alle hoeken en gaten, van psychedelica, tot progrock en een soort shoegaze. ‘Nine tracks that could be listened together as one, like Spiritualized’s Lazer Guided Melodies, overflowing with melody and harmony, drone and dazzle, the group’s own unique weather’ en dat is zo. Geinspireerd door ‘de dood’, soort van, en bevat eerbetonen aan zowel Mark Hollis, dat Talk Talk mannetje, en Prince. Op plaat is het een dubbel lp en elke kant heeft een thema, respectievelijk ‘Near Death’, ‘Death’, ‘After Death’ en ‘Life’. Flink lange nummers ook, minstens vijf minuten en in één geval zelfs bijna 20.. Alles bij elkaar misschien de meest imposante plaat van dit combo tot nu toe. Luister de plaat op bandcamp.

---

TV Priest – ‘uppers’
Meer Britten. Deze debuteren op Sub Pop. In de o zo moderne postpunk hoek, met een zanger die vaag in de Joe Casey/ Protomartyr hoek zit. Muzikaal zit het ergens tussen die band, The Fall en Cool Greenhouse, dat laatste vooral door de zanger. De gitaren hakken er hier wel wat meer op los. Hier in een van de hoogtepunten bijvoorbeeld. Pitchfork: “The London quartet ticks off all the boxes in the post-punk instruction manual. They’ve got a band name that sounds like it was cribbed from the cover of a Fall live bootleg. They wield a dissonant musical attack that shifts between motorik grooves and strobe-lit industrial clamor at regular intervals.” Goed debuut. Luister iets op bandcamp.

---

Kurt Vile – speed, sound, lonely (KV)
Slechts een mini lp maar het moet gezegd, een prachtig dingetje met heerlijk laidback voorthuppelende deuntjes. Een paar prachtige covers, het titelnummer is van John Prine, en hij doet ook nog een duet met Prine. Daarnaast een paar eigen nummers. Opgenomen door de jaren heen in Nashville met een stel ‘crackmusicians’ uit die stad, van Matt Sweeney tot Dan Auerbach. Zelden klonk Vile zo ‘country’ als hier. En zelden beviel het ons ook zo goed. Had wel twee keer zo lang mogen duren wat ons betreft. Maar ja. Erg mooi!

---
Elpee
Gelkingestraat 33
050 3135137