Elke maand bespreekt Jan van platenzaak Elpee de nieuwste en beste releases. Laat je leiden en hou de Vera site in de gaten. Wie weet komt een van de favorieten nog eens live langs!

De Kliko's – s/t
Prachtige Nederlandstalige jaren '60-stijl beatmuziek plaat die we na vele malen draaien alleen maar beter vinden worden. Goeie liedjes met mooie, spitsvondige en grappige teksten over alledaagse dingen. Doet flink denken aan het werk van legendarische Nederlandstalige jaren '60 bands als Het en  ZZ & De MaskersHier kun je de hele plaat luisteren. Een zeer aangenaam verrassende plaat!


Warm Soda – Symbolic Dream
En opeens bestond Warm Soda weer. En opeens toch zo maar weer een nieuwe plaat. Op Castle Face. Warm Soda is natuurlijk Matthew Melton en het maakt op zich niet echt zoveel uit wie hij om zich heen verzameld. Melton is één van de meest intrigerende liedjesschrijvers van dit moment en dat komt er op de derde Warm Soda plaat Symbolic Dream wel heel goed uit want dit is de mooiste Warm Soda tot nu toe. De best klinkende ook. Hedendaagse poppy bubblegum. Geen slecht nummer te vinden. Hier een voorbeeld van zo’n monster van een bubblegum pophit.


Guantanamo Baywatch – Darling... It's Too Late
Zeer geslaagde nieuwe plaat van Guantanomo Baywatch. Misschien dat de bandbaam wat flauwigheid doet vermoeden maar dat is niet het geval. Dit is zeer goeie good timey rock & roll, in de Skeletons/NRBQ hoek, voor wie dat wat zegt. Met af en toe een flitsende surfinstro. ‘An homage to golden oldie rock & roll’. Echt een mooie mix van allerlei stijlen van vroeger, inclusief een soul ballade, met Curtis Harding op de achtergrondvocalen. Zoals ze zelf mooi zeggen: ‘“We really wanted a mixtape compilation sound to the record.” En dat is goed gelukt. Je kunt de hele plaat hier beluisteren. Op Suicide Squeeze.


Wet Blankets - Rise of Wet Blankets
De hele jonge leden, hoofdman/jongen Zane is net 16, van deze Australische band dubbelen ook in zo ongeveer alle andere Aussie bands, waaronder Ausmuteants en Living Eyes. En ze hadden al zo’n extreem gelimiteerde en razendsnel uitverkochte single op Goodbye Boozy, ook altijd een goed teken. En we gaan even door, de vader van één van de leden zat in de legendarische band Bored.  Wet Blankets maakt ‘bratty teenage garage punk’. En verrekte goed ook! Lekker agressief soundje met van die typische Australische, hondsbrutale, beetje uitgespogen vocalen. Hier een nummer. En hier een live in de studio ding waar je kunt zien hoe jong ze zijn.


Barna Howard – Quite A Feeling
En tenslotte wat andere koek: mooie tweede plaat van singer songwriter uit Portland, Or. Zijn debuut was een kale, uitgeklede affaire, die hem uiteraard het stempel ‘een nieuwe Dylan’ opleverde, hier doet ie het met een band. Maar het is nog steeds een ingehouden geheel. Mooie melodieuze en sfeervolle singer songwriter liedjesplaat, stevig geworteld in ‘vroeger’.  Wie van de sfeer van het werk van mensen als John Prine en Townes van Zandt houdt en een beetje heimwee naar vroeger heeft zou dit eens moeten checken.. Mooie stem  heeft ie ook. Hier een nummer.


Elpee
Oosterstraat 24-1
050 3135137