Elke maand bespreekt Jan van platenzaak Elpee de nieuwste en beste releases. Laat je leiden en hou de Vera site in de gaten. Wie weet komt een van de favorieten nog eens live langs!

Protomartyr - under color of official right

Plaat op Hardly Art van band uit Detroit, hun tweede, waar momenteel in snel tempo een enorme buzz rond aan het ontstaan is. Spannende mix van jaren ’80 Joy Div twang en postrock maar komt hier en daar ook met behoorlijke vleug Fall/ Pavement/ Parquet Courts (denk vooral aan de nonchalante sneer van die laatste band).  Ook liefhebbers van Interpol moeten zeker eens checken. 8.1 op PitchforkHier en hier een nummer. Goeie plaat die per draaibeurt meer indruk maakt.

The Love Triangle - clever clever

Verrekte goeie, strakke powerpop plaat van deze Engelse band. Flink geworteld in de Ierse mid jaren ’70 bandjes. ‘recalls the more melodic end of the '77 set like Protex, the Lurkers, and the Boys’. En laten we ook vooral Buzzcocks niet vergeten. Ook namen als Marked Men zoemen wel ergens voorbij.  Hier zo’n knoeper van een hit. En hier een zo mogelijk nog grotere hit. Binnenkort ook nog eens te zien in de Vera kelderbar!

 

Curtis Harding – soulpower

Debuut van soulzanger uit Atlanta, Georgia op Burger Records. Hij is vriendjes met The Black Lips en schreef samen met hen ook een nummer voor de nieuwe Black Lips lp. Onder de naam Night Sun nam ie ook al iets op met Cole Alexander van The Lips en diverse Night Beats leden. Ook op Soul Power staat één nummer dat ook op de laatste Black Lips plaat staat. Maar verder is het neo soul wat de klok slaat. Zoals hier.

 

The Singles – look how fast a heart can break

Eindelijk weer eens een nieuwe plaat van één van onze favoriete bands van deze eeuw. Eén van de meeste onderschatte bands van het eerste decennium van deze eeuw ook. Eigenlijk uit Detroit,  maar tegenwoordig woonachtig in LA. ‘Hints of garage rock, power pop, glam, blues, and punk’. Denk vooral Beatlesque powerpop met vleugen Badfinger en Raspberries. ‘Buddy Holly on a bender’ zeggen ze zelf. Probeer vooral Better Than Before uit 2003 te vinden, geweldige powerpop plaat. Luister vijf nummers van deze nieuwe hier.

 

Manateees – seek help 7”

Tenslotte nog een 7” single (en wel onze favoriete single van het jaar tot nu toe), natuurlijk het mooiste formaat vinyl. Dit is een punkrock kraker van jewelste. Band uit Memphis, single op het  coole Total Punk label. ‘Two songs about hating your guts. Blistering, evil, and 100% TOTAL PUNK!’. De  KNALLER Hate on Parade had niet misstaan op de legendarische Killed By Death-serie verzamel lp’s met obscure en rauwe en opwindende seventies punkrock.

 

Elpee
Oosterstraat 24-1
050 3135137