Elke maand bespreekt Jan van platenzaak Elpee de nieuwste en beste releases. Laat je leiden en hou de Vera site in de gaten. Wie weet komt een van de favorieten nog eens live langs!

 

Ultimate Painting – s/t

Iemand van Mazes en iemand van Veronica Falls die elkaar min of meer bij toeval tegenkwamen. Er ontstond gelijk magie en deze debuut lp op Trouble in Mind is het resultaat. ‘Gorgeous melodic guitar pop’. Lekker rammelend geheel met af en toe aardig de blik richting de derde Velvets lp. Maar ook Schotse jangle meesters als The Pastels zijn soms in de buurt. Een laaiende vijf sterren recensie  in de Engelse Guardian. Hier een nummer.

 

Los Tones – Psychotropic

‘Garage Rock from Sydney Australia! 1960's inspired garage punk, à la Back From the Grave, Teenage Shutdown.’ Maar de lp zit op een label uit Portugal. Geweldige plaat en check it out-waardig voor iedereen die van Ar-Kaics, Frowning Clouds en de oude Black Lips houdt. In de rustige nummers soms een beetje Allah-las maar dan met een veel smeriger soundje. Lekker fuzzy badkuip produktie met de goeie teenbeat vibe. Enne, ‘mastered by Mikey Young’.  Luister hier een nummer. Of neem deze.

 

Meatbodies - s/t

Op eerdere singles waren het nog Chad & the Meatbodies, op het lp debuut voor In The Red alleen nog maar Meatbodies. Chad Ubovich speelt gitaar voor Mikal Cronin en bas in Ty Segall’s Fuzz. En nu mag ie zijn eigen ding doen (met Segall op drums en bas hier en daar). En tis verrekte goed. Minder seventies rock dan Fuzz en minder pop dan Cronin. Mooi tussen die twee in eigenlijk. Dit is in wezen gewoon punkrock. Hier een voorbeeld. En hier.

 

So Cow – The Long Con

De laatste tijd zijn er aardig wat bands die het sprongetje maken van lofi opnames naar een echte studio. Zo ook So Cow. Hun vijfde lp zit op Goner Records, alhoewel de band uit Ierland komt. Ook voor het eerst een echte band, tot nu toe was het grotendeels een solo project. Maar het heeft gelukkig nog wel steeds dat kleinschalige en beetje wrakkige van eerdere platen, waardoor het soms flink doet denken aan Engelse jaren ’70 DIY-bands als de Television Personalities. ‘The band themselves are of the mind that they sound like The Chills or McLusky, but they've lost all perspective at this stage so you shouldn't go taking their word for it.’ Hier een nummer.

 

Outrageous Cherry - The Digital Age

Nieuw werk van deze band uit Detroit, waar wij al 20 jaar lang groot fan van zijn. Nooit echt de aandacht gekregen die ze verdienen. Al hun platen hebben een vaak superieure mix van popsongs, psychedelica, powerpop en sixties teenbeat. Dit is hun 11e plaat en ze zitten voor het eerst op het hippe Burger Records.  En hun debuut voor dat label is een geweldige plaat geworden. Alles waar deze band goed in is zit in deze plaat. Geweldige liedjes met hoog popgehalte, flinke scheut jaren ’60 pscyh in de produktie. Hier het titelnummer.

 

Elpee
Oosterstraat 24-1
050 3135137