Er zijn een aantal favoriete VERA-bands waarvan je zou zweren dat ze minimaal 1 x de VERA-poll hebben gewonnen en dus een plaats hebben op VERA’s Wall of Fame. Bijv. Oblivians, Chrome Cranks en zeker ook Dinosaur Jr. Maar in alle 3 de gevallen blijkt dit niet juist te zijn, hoe dicht ze er soms ook bij waren.

Opgericht in 1984 in Amhurst, MA, USA ging de band van J Mascis (gitaar/zang), Lou Barlow (bas/zang) en Patrick Murphy "Murph" (drums) de eerste jaren als Dinosaur door het leven. Later moesten ze vanwege juridische problemen de naam wijzigen. Dat werd toen Dinosaur Jr., de naam waaronder de band nog steeds bekend is. In deze samenstelling stond de band zowel in 1987 als ook 1988 in VERA. Vanwege onenigheid met J Mascis stapt Lou Barlow in 1989 uit de band en richt zich vooral op zijn band Sebadoh. Hij wordt vervangen door Van Conner, die op zijn beurt in 1991 weer wordt opgevolgd door Mike Johnson.  In 1991 komt Dinosaur Jr. ook voor de derde keer naar VERA. Als in 1993 ook Murph opstapt, wordt Dinosaur Jr. feitelijk een solo-project van J. Mascis.  Die gooit in 1997 de handdoek in de ring, waarmee een definitief eind lijkt te komen aan 1 van de ultieme VERA-bands. Ik schrijf “lijkt”, want wonderen blijken toch te bestaan als in 2005 de band weer bij elkaar komt in zijn originele bezetting en ook weer gaat touren. Deze tour start, na een enkele “try-out” op 6 juni 2005 in VERA. In 2007 brengen ze ook weer een nieuwe plaat uit (“Beyond”) en de tour ter ondersteuning van dit album brengt de groep voor de 5e keer op het VERA-podium. In 2016 staat de band voor de 6e, en tot nu toe laatste, keer in VERA.  Ook blijft de band nieuwe platen maken met als voorlopig laatste het album “Sweep It Into Space” uit 2021.

In 2020 verschijnt de documentaire “Freakscene: The Story of Dinosaur Jr.” Deze is op 18 oktober 2022 tijdens VERA-Zienema vertoond.

Maar in deze Beauties of the Underground Live  kijken we met jullie terug op hun 5e VERA-optreden, dat van 22 augustus 2007. We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier.

Dit videoproject van Teus Druyff  is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.