Zentralheitzung of Death / © Marc de Krosse, 2014

Als de band ongeveer een uurtje binnen is, stel je toch maar eens die vraag die de beste man nu vast en zeker al 33 en een halve keer heeft moeten beantwoorden: “what’s happened to your foot?”. Het skateboard ligt als overwinnaar onder de achterbank van de bus en de drummer heeft één verrekte en één geknapte enkelband, kloten als dat je bassdrum-voet is en het één dag voor de tour gebeurt.

Zentralheizung Of Death (Des Totes) is een band die precies past in de jaren ’60-vintage-revival met spijkerjasjes, oude gitaren, oude versterkers, vintage orgeltjes, baarden en lang haar. Zulke bands hebben de potentie om mij me af te laten vragen waar het nou om gaat. Vaak wat teveel “scene” en te weinig oprechtheid. Ik moet echter zeggen dat ik bij ZHOD vanaf de soundcheck geen moment heb hoeven twijfelen. Ik heb genoten van dit optreden, de muziek zit vol energie en klonk in de kelder rauwer dan wat ik online kon luisteren van de band. Het enkelband-probleem werd opgelost door de bassist drums te laten spelen en de drummer basgitaar op een stoeltje! Dat was een absoluut huzarenstukje vond ik.

Zentralheizung des Totes is ook de band die onze aller-eigenste Veraan Adrian (ook afkomstig uit Erfurt) zo genereus aanbood om hem gratis Vera binnen te loodsen, hij woont immers ook in Groningen en is een vriend van de band. Wat zal Adrian blij zijn geweest, hoefde hij tenminste niet zijn Vera-kaart aan de kassadames te laten zien voor dit gratis optreden! Het was mij meteen al duidelijk dat dit mannen zijn met een hart van goud!

- Rutger