Opgericht in 1996 vieren ze dit jaar hun 25-jarig bestaan: Drive-By Truckers, afkomstig uit Athens, Georgia, en tegenwoordig residerend in Portland, Oregon. Drive-By Truckers kan worden omschreven als de band die de southern rock vanaf midden jaren 90 een nieuw gezicht gaf. Hun grote voorbeeld was Lynyrd Skynyrd met eveneens drie gitaren en een geweldige ritmesectie. Maar tekstueel blijkt dat ze beduidend minder trots op het zuiden van Amerika zijn, en besteden ze naast de aandacht aan de goede kanten van de lokale mensen ook uitgebreid aandacht aan de duistere kant van die regio met zijn KKK, wapengeweld en racisme: “The dualty of the Southern Thing” zoals ze zelf zeggen.

In VERA hebben we in totaal 4 keer kunnen genieten van hun prachtige optredens, t.w. in 2003, 2006, 2008 en 2010. De eerste 2 keer ook nog in de geweldige bezetting van oprichters Patterson Hood (gitaar/zang),  Mike Cooley (gitaar/banjo/zang), samen met Jason Isbell (gitaar/zang),  resp.  Earl Hicks [2003]/Shonna Tucker [2006] (bas) en Brad Morgan (drums).  De band was in 2006 ook in topvorm. Niet alleen op 29 maart op het VERA-podium, maar ook tijdens een benefietoptreden op 13 juli 2006  in platenzaak Plan 9 Records (Richmond, VA), welk optreden recent is verschenen op 3LP en 2CD (“Plan 9 records July 13, 2006”).

De band treedt niet alleen veel op, maar is ook productief met het uitbrengen van platen.  Inmiddels 13 studioalbums, waarvan de laatste “The New OK” eind 2020 is uitgebracht. Daarnaast ook 5 live-albums, inclusief o.a.  “Live From Austin, TX” en voornoemde “Plan 9 Records” en 2 verzamelalbums “The Fine Print: A Collection of Oddities and Rarities” en “Ugly Buildings, Whores & Politicians: Greatest Hits 1998-2009”. Ook mag de in 2020 uitgebrachte plaat “Mike Cooley, Patterson Hood and Jason Isbell Live at the Shoals Theatre June 15, 2014” niet onvermeld blijven.

Recent is het boek “Where the Devil Don’t Stay: Traveling the South with the Drive-By Truckers“ van muziek journalist Stephen Deusner verschenen. Op basis van interviews met alle bandleden beschrijft hij, in niet-chronologische volgorde, de ontwikkeling van de band van 1996 tot nu en hoe ze omgaan met het culturele landschap van het zuiden, de regio waar ze zelf ook vandaan komen.

De laatste keer dat we Drive-By Truckers in Groningen hebben gezien was tijdens Take Root 2019.

Maar in deze Beauties of the Underground Live gaan we terug naar 29 maart 2006 toen de Drive-By truckers in hun topbezetting op het VERA-podium stonden. We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier.

 


Dit videoproject van Teus Druyff  is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.