Deel twee van onze Eurosonic-voorbeschouwingen. Deze maal tipt Bart je een zevental gitaarbands, waaronder het in Vera spelende Iceage (foto).

 

Het wordt ook steeds groter, dat Eurosonic. Zelfs als zou je geen kaartje hebben, dan kun je je nog uitstekend vermaken met alle gratis toegankelijke sideshows als Eurosonic Air en Grunnsonic (gaan we later in deze reeks nog op in, red.). Wie zo gelukkig is om wel een kaartje te hebben, baant zich een weg door een woud van door elkaar heen geprogrammeerde acts. Het gaat van de next big thing tot ronduit bizarre bandjes uit vreemde landen.

 

Woensdag, tegenwoordig de openingsdag van het festival is vooral een rustige opwarmavond, helemaal als je het hebt over muziek met gitaren. De meest veelbelovende naam deze avond is het Vlaamse Intergalactic Lovers, dat als een erg toegankelijke versie van PJ Harvey klinkt.

 

Op donderdag gaat het los. De spacerock van het toepasselijk genaamde God is an Astronaut raakt wel wat aan Mogwai en op basis van een paar liedjes op Youtube lukt het Ierse The Minutes heel aardig om als de garageversie van Thin Lizzy te klinken. Al eens eerder gezien op dit festival, maar niet minder vermakelijk is de aan The Cramps en Jon Spencer refererende bluespunk van het Belgische The Experimental Tropic Blues Band.

Veronica Falls

 

Op vrijdag ligt het traditionele zwaartepunt en je rent je gewoontegetrouw rot van het ene kroegje naar het andere. De organisatie maakt het je bovendien extra moeilijk omdat twee van de meest intrigerende bandjes van deze aflevering gelijk geprogrammeerd staan. Om half twee speelt de Britse hype in wording Veronica Falls hun rafelige sixtiespop in de Spieghel en tegelijkertijd trakteren de veelbelovende Deense punkertjes van Iceage de Grote Zaal op een flinke bak herrie. Wat je ook doet, zorg dat je op tijd bij een van de twee binnen bent, want vol zal het bij beiden zijn. Wie voor Veronica Falls kiest, kan net zo goed eerder komen. Baxter Dury, de zoon van Ian, speelt er namelijk ook. Meer dan zijn pa kiest Baxter voor de pop. Zijn tragikomische liedjes lijken aardig wat op Blur en vooral de te gekke single 'Claire' is heel aanstekelijk.

 

Intergalactic Lovers, woensdag, Grand Theatre 20.00, donderdag, Huize Maas, 22.15

God is an Astronaut, donderdag, Vera, 20.15

The Minutes, donderdag, Vindicat, 23.45

The Experimental Tropic Blues Band, donderdag, News Cafe, 01.15

Ian Dury, vrijdag, Spieghel, 23.45

 Veronica Falls, vrijdag, Spieghel, 01.15

Iceage, vrijdag, Vera, 01.15