Nog een kleine drie weken en het meest toonaangevende festival van Nederland opent haar deuren weer in de binnenstad van Groningen; Eurosonic. Onze stad zal weer overspoeld worden met journalisten, platenbobo's, programmeurs en vooral bandjes. Heel veel bandjes. Om je enigszins wegwijs te maken in de programmering van Eurosonic beginnen we vandaag met onze serie specials. De Vera-bloggers vertellen je waar je hen in ieder geval kunt vinden op 11, 12 en 13 januari. De aftrap is voor Hans, die je meeneemt naar het harde en lawaaiige deel van het festival.

Toen ik werd gevraagd om mijn tips voor Eurosonic te delen moest ik even heel hard nadenken: enige band die ik namelijk écht te gek vind dit jaar is het machtige DEATHCRUSH uit Noorwegen. Wát een vreselijk en maniakaal lawaai wisten zij neer te zetten laatst (ze waren meegekomen met Sleigh Bells paar maand terug) Ze worden af en toe in één adem genoemd met “necromantic” bands als Arabrot en Okkultokrati, maar zijn eigenlijk met niks te vergelijken in het huidige popklimaat. Niet te missen!

Net als Okkultokrati en Arabrot overigens! Dat zijn dan de “harde” tips voor je mp3 speler onderweg van de ene show naar de andere!

Andere toffe act is Ghostigital, met één of ander menneke van de Sugacubes in de gelederen. Overdonderende (geimproviseerde?) spoken word/electronica. Intens, dwingend en enigmatisch. Zoiets heb je gegarandeerd nog niet eerder gezien


Iets dat ik thuis nooit op zou zetten, maar wat me live onweerstaanbaar lijkt is het Spaanse ZA! Op de voortreffelijke en goed geïnformeerde Eurosonic site staat een livefilmpje en daar spat het plezier vanaf. Oorverdovend, vervreemdend maar wel ontzettend “in your face”. Opgesloten in een toilet met een schizofrene zwerver. Zoiets.


De site van Eurosonic is trouwens heel goed gelukt! Je kunt supergemakkelijk sorteren op genre, inclusief of exclusief noorderslag, en alle artiesten hebben een stukje beeld/geluid staan en een korte bio. Dus als je alle bands wilt zien die zich verkopen als bijvoorbeeld noise hoef je enkel dat filter aan te zetten. Heel praktisch en erg gebruiksvriendelijk. Je kunt er ook simpel je eigen programma samenstellen, petje af voor de mensen die dit gebouwd hebben.

 

Het (ook al) Noorse 22 is ook een band die je alle hoeken van de zaal laat zien. Een stuk “schoner” en georganiseerder dan andere favorieten maar zeker niet minder intens. The Mars Volta is het eerste wat me te binnen schiet, maar het is een stuk donkerder.

Donker is ook mijn laatste tip Steak Number Eight. Intens meeslepende (post)rockmuziek met zowel grungeaspecten als sludge- en metaltrekjes. Zowel Alice in Chains als Isis springen in gedachten. Jonge jongens nog, dus die kunnen nog een heel eind groeien en daar kunnen wij dan weer lang van genieten. Mooie belofte voor de toekomst!

 

Donderdag dus kwartvoortwaalf in elk geval naar Deathcrush! Die spiegel gaat aan scherven!

 

Arabro: Donderdag, Simplon, 21.30

22: Vrijdag, Vindicat, 22.15

Steak Number Eight: Vrijdag, Vindicat, 23.45

Za!: Vrijdag, Huis de Beurs, 00.15