Ook rondom Eurosonic/Noorderslag is er veel te doen, veel bands en organisaties willen een graantje meepikken van alle aandacht die op de sta gevestigd is. Het mooie hieraan is dat het vaak gratis is en als goed geïnformeerde liefhebber kan je een programma selecteren dat niet onder doet voor het “hoofd”-programma. 3voor12 heeft een handige lijst samengesteld met zo’n beetje alle zij-programma’s die er te vinden zijn. Hieronder een selectie van de betere bands die je de komende dagen in Groningen kan zien, min of meer op chronologische volgorde.

WOENSDAG
Ook Eurosonic komt er niet onderuit, met de jaren dij je uit. Dit jaar is voor het eerst de woensdag een officiële dag, en ook een aantal gratis onderdelen doen hier aan mee.
Een van de leukste dingen van Eurosonic is, vind ik, dat je op plekken komt die je normaal niet zo snel zou zien, zoals de kelderbar van Vindicat, of je komt op een plek komt die er anders uit ziet, zoals de Stadsschouwburg. Op woensdag kan je daarom naar De Kroeg van Klaas, een erg mooi bruin café aan het begin van de Oosterweg, vlakbij de Oosterpoort. Boekingskantoor Boxful of Trees houdt hier een showcase-avond, met een ingetogen avond singer-songwriters van zowel nationale als internationale komaf. Onder andere spelen hier TS Eliot Appreciation Society en Inge van Calkar, twee singer-songwriters, uit respectievelijk Utrecht en Groningen.

De Kroeg van Klaas - Oosterweg 29 van 20:30-00:00

DONDERDAG
Ook voor hen die geen kaartje hebben, op donderdag, vrijdag en zaterdagmiddag zijn er vanaf ongeveer 12:30 sessies van Eurosonic-bands in Plato en de Coffee Company aan de Oude Ebbingestraat. Met op donderdag onder meer om 15:30 de zeer aanstekelijke indiepop van You Say France & I Whistle uit Zweden. Ze klinken als een Los Campensinos met een flink four-to-the-floor tempo erin, bewegen zal je. Om 17:30 speelt het britse Still Corners, een Sub Pop-band dat een soort fluisterpop maakt, en met hun in 2011 uitgebrachte plaat Creatures of an Hour al veel eindejaarlijstjes gehaald heeft. Om 19:30 kan je James Whistle McMorrow zien, een singer-songwriter uit focusland Ierland. Prachtige verstilde liedjes in de lijn van Bon Iver en Will Samson.

13:30: Plato – Oude Ebbingestraat 41-43

Still Corners

 
In galerie Sign is vanaf 17:00 de boekpresentatie van onze vera posters van 2011 te zien. Een erg mooie uitgave met het beste wat onze zeefdrukkers het afgelopen jaar gemaakt hebben, welke niet misstaat in enige boekenkast. De opening is al vrij vroeg op de dag, om 17:00, en wordt muzikaal ondersteund door de Groningse country-troubadour Joost Dijkema. Afgelopen kerstavond gaf Joost nog een erg mooi solo concert in de Vera kelderbar.

17:00 – Galerie Sign, Winschoterkade 10

Ook Altersonic doet al een paar jaar mee als subfestival. Van woensdag tot en met vrijdag hebben zij bandjes staan in kroegen waar je normaal niet zou verwachten dat daar bandjes staan, oa. De Drie Gezusters en Pruim City doen mee. Het is even zoeken op de site, maar het blijkt dat ze ook een aantal interessante bands hebben. Misschien niet voor iedereen, experimentele gitaarbouwer Yuri Landman treedt dit weekend op meerdere plekken op, maar op de donderdag speelt hij in Pruim City. Zeer waarschijnlijk neemt hij een groepje bevriende muzikanten mee. Een verrassing voor mij persoonlijk was dat het Belgische indie liefjesduo Little Trouble Kids ook meedoet. Stond al eens eerder voor een lege kelderbar en later in DWDD, nu weer met hun noisie indierock.

Vanaf 20:00 Pruim City - Oosterstraat 13a

Little Trouble Kids, Foto: Roarezine.nl

 
Subroutine doet dit nu al drie jaar, en voor het tweede jaar met Lepel Concerts. Concertjes in O’Calleighs en aansluitend in De Kult. Voor iedereen die gewoon een avondje goede muziek wil zien in gezellige kroegjes, bands die er toe doen, en daarbij niet te veel heen en weer wil vliegen heb je eigenlijk twee perfecte avonden. Je zou kunnen zeggen dat hier bands staan die op z’n minst net zo goed zijn als het hoofdprogramma. En dat voor niks!  Vanavond speelt hier onder andere Wooden Constructions, een band dat aanstekelijke post-punk maakt. De zang doet denken aan die van The Fall, maar laten we eerlijk zijn, dat doet de zanger van LCD Soundsystem ook. Het is in ieder geval nog maar één krent van de vele uit de Lepel en Subroutine pap.

O’Ceallaigh's - Gedempte Kattendiep 13 – De Kult – Steentilstraat 36/1

VRIJDAG
Ook op de vrijdag zijn er in-store concerten van hoofdprogramma-bands in de Plato en de Coffee Company. Een aantal uitschieters: Om 14:10 speelt het britse Funeral Suits dat een wat zwaardere versie van post-punk bands als The Maccabees maakt. Niet te missen is het eveneens britse garagepop viertal Veronica Falls, die al een behoorlijke indruk wist achter te laten met hun vorig jaar uitgebrachte debuutplaat. Zij spelen om 16:10 in Plato. Je kunt al jaren niet meer om ze heen in Groningen, maar The Black Atlantic heeft sinds kort een nieuwe sound, en die is erg goed. De band speelt om 17:30 in Plato.

Sign is nogal bezig met het uitbrengen van boeken, vandaag is er een boekpresentatie van De Culture Club, geschreven door Craig Schuftan. De presentatie wordt omlijst door een aantal toffe bands en acts, waaronder Bebe Fang. Bebe Fang is een duo dat een soort spaarzame elektronische indie maakt, met veel nadruk op de indrukwekkend diepe stem van de zangeres.

Een band die je dit weekend bijna niet kan missen omdat ze bijna overal spelen, maar je mág ze wat mij betreft ook niet missen; LUIK uit Rotterdam. De afgelopen week hebben ze met hun nieuwe album bij onder andere De Volkskrant en Nu.nl erg goede recensies gekregen. De band is nog het best te vergelijken met zielsverwand I Am Oak, maar je hoort er ook Sparklehorse in terug. Ga dit zien! Vanavond op de Subroutine & Lepel Concerts Cares avond in O’Calleighs.

Luik, Foto: Incubated

 
Ook Grunnsonic is weer van de partij, de officiële programmering van lokaal talent. In Buckshot café: Town of Saints, een neo-folk duo met wat punkinvloeden. Gitaar en viool en ze nodigen uit om met volle borst mee te zingen. In Café Koster: Reverse Cowgirls scheppen een finke lading country/blues over hun punk heen, en noemen dit cowpunk. Daarna speelt Earth Control, een synthesizer punkband  met een zanger die geweldige teksten in het Nederlands scandeert. Sja, als je van de tekst “Jullie zijn allemaal stom” een meezinger kan maken ben je wat mij betreft de terechte afsluiter van Grunnsonic 2012.

ZATERDAG
Sign krijgt vanmiddag bezoek van Subbacultcha!, Wham! Wham! en Samling Recordings, die tezamen van de gratis subfestivals een van de beste line-ups weten te bieden. Met bands die zowel nationaal als internationaal meetellen. De genres schommelen tussen klare indiepop tot experimentele elektronica. Uit Italië komt A Classic Education, die een The Shins achtige indie pop spelen. Erg fijne liedjes met een kop en een staart. Pinkunoizu komt uit Denemarken en maakt een soort psychedelische indiepop dat ik nog het meest vind gelijken met Animal Collective. Een van mijn favoriete Nederlandse indiebands, The Hospital Bombers sluit het evenement af. Ook zij presenteren deze week hun nieuwe plaat, die al een tijdje op de 3voor12 luisterpaal te beluisteren is.

Sign – Winschoterkade 10 14:20: A Classic Education 15:30: Pinkunoizu 17.25: The Hospital Bombers

Een ietwat vreemde eend in de bijt, ook Excelsior doet mee vandaag, voordat Noorderslag losbarst geven zij een feestje in de Silo, achter het station, met een flink aantal Excelcior bands.
Galerie With: Tjalling heeft Wishfulmusic op bezoek, een programmeursduo uit Groningen dat afgelopen jaar een groot aantal huiskamerconcerten wist op te zetten. Zij hebben vanmiddag een volledige akoestische programmering, met onder andere Spilt Milk uit Amsterdam. Een zeer charmante band met dame op zang, die liedjes maken gebaseerd op teksten van dode, maar ook levende dichters.

15:00-18:00 – Wishfulmusic: Spilt Milk, Maria Had a Little Band, Lost Bear

Ik mis ook wat hardere bands in de randprogammering. Ok, die zijn er wel: Pleuropsonic heeft een paar fijne beukbands geboekt, maar de entree is niet gratis; Ook is het niet echt in de buurt, allemaal buiten de Groningse binnenring. Maar goed, zeker wel de moeite waard om heen te gaan, is zaterdagavond het Orkz, waar Bliksem 666 speelt, lekker lompe hardrock uit België. Dan rest er alleen nog Noorderslag en de gebruikelijke Vera downstage en aansluitend de Swing waar je natuurlijk allemaal gratis (op vertoon van een maandkaart) heen kan. Mag misschien niet, toch maar even noemen: Crowds speelt die avond in de kelderbar. Lekker in je favoriete bar een biertje drinken en naar een goede band kijken.
Er valt in ieder geval genoeg moois te zien, ook voor diegenen die geen kaartje hebben bemachtigd.

 

Header Foto: Veronica Falls, Dani Canto