Wie naar een leuk festival wil heeft tegenwoordig keuze zat, naast de grote en bekendere festivals ontstaan er steeds meer kleinschaligere festivals met een toch zeer interessante line-up. Denk aan Let’s Get Lost, dat onlangs plaatsvond in Zwolle, daar kon je naast de wat kleinere nationale bands ook mooie internationale namen als Lightning Dust en Bleached zien. En nu is er een festival nog iets dichterbij huis en met een nog iets mooiere (en disciplinair bredere) line-up: op 23 november vindt de tweede editie van Explore the North plaats in Leeuwarden!

De eerste editie van Explore the North was twee jaar geleden, daarover kun je hier meer lezen in de blog die collega Ralf daar destijds over schreef: “een interessant nieuw cultureel platform lekker dicht bij huis, met een dikke Vera-proof stempel erop.” We hebben er twee jaar op moeten wachten, maar nu dus editie twee waarop die quote weer net zo hard van toepassing is.

Dit jaar komt Junip er spelen. Dat is de band van José Gonzalez, je weet wel, die van de geweldige Heartbeats-cover en nog veel meer prachtige liedjes. Met Junip maakt ‘ie iets lichtvoetigere en zeer ge(s)laagde folkrock.
Ook folk, maar dan meer richting country, vind je bij Okkervil River uit Texas. Bijzonder dat die band in Leeuwarden komt spelen, elders zou je voor enkel hun concert al minimaal de prijs van een Explore-the-North-ticket betalen. Wie zwicht er niet voor hun prachtige melodieën en de indringende stem van Will Sheff?
Iets avontuurlijker is Public Service Broadcasting, een Britse band die oude propaganda, publieke informatie films en ander archief materiaal met hedendaagse electronica en post-rock verbindt. Extra bijzonder: speciaal voor Explore the North hebben ze muziek geschreven bij beelden van de legendarische Elfstedentocht van 1963. Het resultaat staat al online, zowel
part 1 als part 2 zullen op 23 november in hun show geïntegreerd zijn!

Naast deze publiekstrekkers staan er ook veel andere interessante bands op het programma, de Noorse Moddi bijvoorbeeld, die bloedmooie georkestreerde liedjes maakt. En Die Anarchistische Abendunterhaltung (DAAU), die zowel klassiek, folk en rock spelen en eigenlijk niet te omschrijven zijn.

Veel internationale acts dus, maar ook Nederland krijgt genoeg aandacht. Daarvoor hoeft Explore the North het niet ver van huis te zoeken, Friesland heeft de laatste tijd echt een enorm vat aan veelbelovende bands open getrokken! Met name bands die mooie en niet keihard rammelende muziek maken vallen nu op, bijvoorbeeld de pop van Wonder en When We Are Wild en prachtige dreampop van The Future’s Dust en Sväva.

Naast alle zojuist genoemde acts staat er nog veel meer op het programma, bekijk dat vooral zelf eventjes, klik. Daar vind je ook het literaire programma. En nu heb ik nog niet eens de geweldige locaties genoemd, naast optredens in de voor de hand liggende poppodia openen ook diverse kerken en andere bijzondere locaties hun deuren voor het festival.

Dikke aanrader dus wat mij betreft, dit sfeervolle Noordelijke festival. Voor wie het met me eens is: ik zie je in de trein naar Leeuwarden!

| MARINKE