Het festivalseizoen brandt los en komend weekend is de eerste editie van Incubate’s nieuwe concept: 3x per jaar een mini festival. Zodat we niet een hele week vrij hoeven te nemen om zo veel mogelijk toppers uit de underground te zien. Het festival was een klein beetje uit z’n kluiten gegroeid van kleinschalig weekend festivalletje in provinciestad Tilburg naar mega festival met 350+ acts en randprogrammering. Ze hebben besloten verspreid over het jaar een paar weekenden Incubate te doen. Een must voor de cultuurliefhebber en daarnaast is Tilburg een geweldig leuke plek met met z’n compacte binnenstad, een aantal leuke zalen, café 't Buitenbeentje en Brabantse gezelligheid de perfecte locatie voor tegendraadse moderne (pop)cultuur. VERA plukt hier ook de vruchten van, rond het derde weekend van september kunnen wij de leukste bands uitpikken omdat die allemaal dat weekend in Nederland touren. En ze weten ook altijd een grote naam te strikken, zo stonden er afgelopen jaar The Melvins en Converge en Wire. In Groningen hebben we Eurosonic, waar tussen de muziekindustrie bands ook altijd wat krenten uit de pap te vinden zijn, in Tilburg hebben ze Incubate waar de pap voor het grootste deel uit krenten bestaat en de muziekindustrie maar in mondjesmaat komt kijken.

CfwG5g8W4AALUoT.jpg (600×400)
Wolf Eyes, stijliconen

Één van de headliners van dit jaar is Wolf Eyes, een band die je gezien moet hebben. Begonnen als drietal dat alles verpulverende noise maakt met afgedankte elektronische apparatuur waar ze zelf de soldeerbout en schroevendraaier in gestoken hebben. In 2014 stonden ze in metalcafé Little Devil waar ze voor mij de show van het jaar weggaven. Een kakafonie aan noise en tegelijkertijd een rock show waar menig band niet aan kan tippen, inclusief frontman met Rob Halford aviator zonnebril.

destruction-unit_1.jpg (399×600)
Varg met sjaal op hoofd in Kelderbar © Peer, 2015

Incubate grossiert in de noise, zo ook deze editie met de Zweed Varg, die onderdeel is van alles-moet-kapot-band Destruction Unit, waar hij de gitaarmuur besmeert met een smerige laag noise. Solo doet hij het wat rustiger aan, onlangs heeft hij nog een tape uitgebracht met drone, opgenomen in een bergdorpje in de Caucasus. Een rustgevend document in deze tijden van overstimulatie.

tacocat-2014-650x400.jpg (650×400)
Tacocat, mid selfie

Degenen die nu afhaken en denken dat er alleen maar obscure noise op Incubate staat, ook daar houden ze van gitaren. Zo speelt ook Terry Malts op Incubate. Afgelopen zaterdag stonden ze volledig onterecht voor drie man en een paardenkop in de Kelderbar te spelen, deze Amerikaanse punkrock band die snappen hoe je een catchy song moet maken. Eigenlijk zouden ze labelgenoten van Tacocat moeten zijn, het Amerikaans kwartet dat hun feministische teksten in belachelijk catchy surf/garage liedjes weet te stoppen. Dan speelt er ook nog Nap Eyes¸ een Canadese indierock band in de lijn van Ought en Cymbal Eat Guitars. Uitgesponnen gitaarliedjes en een zanger met een stem waar je U tegen mag zeggen. Genoeg te zien dus dit weekend. Je hoeft enkel nog een retourtje Tilburg zien te regelen. Nog een rijtje met namen die de moeite waard zijn om naar Tilburg af te reizen; Michael Rother van krautrock band Neu!, neo-folk/industrial avant gardist Nurse With Wound, psychpop weirdos Prince Rama en een flink aantal van de interessantste Benelux bands van dit moment zoals The Tubs, Bonne Aparte, The Lumes, Torii en The Super Soakers. Gaat heen en je zult geen buil vallen. 

web.jpg (506×332)
't Buitenbeentje. Links: Bier. Rechts: Bier. Bestellen doe je bij het spook. Let op de prijs van pils