The best bar band from Memphis. Zo kun je John Paul Keith and the One Four Fives wel benoemen. De broeierige sfeer die ze bij hun concerten in hun thuisstad creëren weten ze ook goed mee te nemen naar hun concerten elders, zoals bijvoorbeeld op 6 september 2012 tijdens hun optreden in VERA’s grote zaal. Grote verschil is wel dat ze bij ons volledig veilig op het podium staan, ook al doen ze de geneugten van een bar alle eer aan, zij het gelukkig vooral na afloop van hun optreden.

John Paul Keith is opgegroeid in de buurt van Knoxville, TN. Zoals zovelen in die regio is het zingen hem in de kerk bijgebracht. Gitaar spelen leerde hij op zijn tiende, toen hij zijn eerste acoustische gitaar kreeg. De muziek die hij op jonge leeftijd meekreeg was vooral country en spirituals. Pas later leerde hij artiesten als Chuck Berry en B.B. King kennen. Op zijn zeventiende was hij al populair in Knoxville als lid van de band The V-Roys. Omdat de muzikale richting van die band hem niet aan stond, verliet hij deze band nog voor het uitbrengen van hun eerste plaat “Just Add Ice” op Steve Earle zijn label E-Squared Records (zijn naam wordt op de inlay nog wel genoemd als John Peanut Keith). Ruim een jaar later verhuisde hij naar Nashville waar hij zijn eigen band oprichtte en al snel in beeld was bij de majors. Dat kwam echter niet uit de verf omdat hij vast hield aan zijn eigen ideeën en niet meeging in de richting die de platenmaatschappij hem op wilde duwen.

Na de nodige frustraties, en helemaal klaar met het muziek maken, verhuisde hij een aantal jaren later naar Memphis waar hij eindelijk zo rond zijn 30e zijn liefde voor de muziek weer hervond dankzij de ontmoeting met gelijkgestemde muziekanten zoals drummer  John Argroves en Bassist Mark E. Stewart. Hun naam One Four Fives (I-IV-V) ontleenden ze aan de basis voor het spelen van blues en rock & roll. Hun optredens vielen in  de smaak van velen en leidden ook tot het mee op tour gaan met artiesten zoals Lucero en Jack Oblivian (beide acts ook bekend in VERA). Muzikaal in zijn element begon hij weer nieuwe nummers te schrijven en bracht hij inmiddels 4 langspeelplaten uit, t.w.:

*2009:  Spills and Thrills
*2011:  The Man That Time Forgot
*2013:  Memphis Circa 3AM
*2018:  Heart Shaped Shadow.

In de tussentijd richtte John Paul Keith in 2013 met Amy LaVere (double bass, zang) het country-/rockabilly project Motel Mirrors op. Hiermee bracht hij in 2018 het album “In The Meantime” uit.

John Paul Keith heeft inmiddels 2 keer in VERA’s Grote Zaal gestaan, t.w. in 2012 (het nu voorgelegde concert met “The Travelin’ One Four Fives”) en op 24 april 2014.

Voorjaar 2019 komt hij weer naar Europa, maar tot nu toe staat vwb Nederland alleen nog maar een concert in de Tolhuistuin in Amsterdam gepland op 13 april a.s.. VERA doet hij dit keer jammer genoeg niet aan.

We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier met deze nieuwe editie van “VERA-Beauties of the Underground-Live”.

Dit videoproject van Teus Druyff  is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.