Het lijkt een gewone woensdagavond te gaan worden. In VERA staat zoals gewoonlijk een leuk programma, dus op tijd op de fiets en die kant op. Eenmaal daar beugel aan de bar besteld (toen had je nog geen speciaalbiertjes nodig om lekker bier in VERA te bestellen), klinken met je metgezel, en installeren. Voorprogramma (Jim Bryson) niet slecht en beugels zelfs nog beter. Maar toen de hoofact van de avond. Mooie stem, goede muzikante, zeer onderhoudend tussen de songs, en uitstekende backingband, inclusief Jim Bryson op toetsen, gitaar en tweede stem. Heerlijke Americana, die er, evenals de beugels, wel heel erg goed in gaat. Prachtig optreden van ruim anderhalf uur. Na afloop in gelukzalige stemming naar de merchtafel en daar nog het nodige aangeschaft. Die stemming blijft ook tijdens de weg naar huis en het slapen. Tot de volgende ochtend om 06.00 uur de wekker deze stemming bruut verstoort en je weer helemaal terug bent in de waan van de dag.

Wie is nu de muzikante die dit allemaal op haar geweten heeft.

Het gaat hier om Kathleen Edwards, “Canadian alternative country singer-songwriter” uit Ottawa, Ontario. Ze heeft recent haar derde langspeelplaat  “Asking for Flowers” uitgebracht en komt in juni 2008 met haar begeleidingsband voor 3 weken naar Europa om deze plaat te promoten. Tijdens deze tour komt ze dus op 18 juni in VERA met het hiervoor aangegeven effect. Ze is dan al een ruime 10 jaar actief als artiest en heeft hiervoor naast de debuut-EP “Building 55” (1999) ook al 2 volledige platen uitgebracht, t.w. “Failer”(2002) en “Back To Me” (2005). Na in 2012 nog “Voyageur” (productie Justin vernon) te hebben uitgebracht, wat commercieel gezien haar grootste succes tot nu toe is, wordt de hele optelsom van succes, continue touren, moeilijke relaties etc. haar te veel. Als gevolg hiervan trekt ze zich in 2014 vrijwel volledig terug uit de muziekwereld en begint een koffiehuis “Quitters Cafe” in Stittsville (nabij Ottawa), Ontario.  Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en in 2018 ontvangt ze een uitnodiging van Maren Morris (tegenwoordig ook onderdeel van The Highwomen) om samen liedjes te schrijven. Een van deze liedjes eindigde ook op de nieuwe plaat van Maren Morris “Girl”. Het weer schrijven en muziekmaken deden haar beseffen dat dit toch wel haar echte passie is en  samen met Jim Bryson en songwriter/producer Ian Fitchuk neemt ze 10 eigen nummers op die samen haar 5e langspeelplaat “Total Freedom” vormen. Deze komt najaar 2020 uit. Of we haar nog weer terug zullen zien in VERA is de vraag, maar in “Beauties of the Underground Live” kunnen we jullie in ieder geval nog een keer laten genieten van een beperkt deel haar optreden van 18 juni 2008.

We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier.


Dit videoproject van Teus Druyff  is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.