De aankondiging voor hun VERA-optreden sprak van “Noiserock influenced by the Riot grrrl scene”, en daar was geen woord mis mee. Otoboke Beaver, ogend als 4 onschuldige Japanse dametjes, ging als een razende tekeer op het VERA-podium met hun heerlijke, gevarieerde en razende punksongs, uiteindelijk eindigend in een –muzikale- chaos. En als klap op de vuurpijl leverde dit dan ook nog eeuwige roem op via een plek op de “VERA-Wall of Fame” als winnaar van het beste optreden 2020 in de grote zaal.

Otoboke Beaver is opgericht in 2009 in de ‘Rock Commune” Music Club van de Ritsumeikan University in Kyoto, Japan. Van de toenmalige leden maken Accorinrin (zang, en in voorkomende gevallen gitaar) en Yoyoyoshie (gitaar, zang) nog steeds deel uit van de band. Bassiste Hiro-Chan trad in 2013 toe tot de band en drumster Kahokiss maakte in 2018 de huidige bezetting compleet. In de jaren 2009 t/m 2015 werkt de band gestaag aan hun populariteit in Japan, waarna in 2016 de eerste schreden op het internationale pad worden gezet via het tekenen bij het Engelse Damnably Records. Dit label brengt de compilatieplaat “Okoshiyasu!! Otoboke Beaver” uit (in het kader van RSD 2018 ook op vinyl uitgebracht) en de band maakt voorjaar 2016 ook een korte tour door de UK. Voorjaar 2017 doen ze, naast SXSW, opnieuw een korte tour door de UK.  In 2018 treden ze 2 weekends op Coachella op en doen ze tussendoor weer even de UK aan, waarna ze in 2019 eindelijk ook voor de eerste keer in Nederland op het podium staan (Lowlands). Dat is ook het jaar dat we in VERA de eerste tastbare signalen van Otoboke Beaver meekrijgen via de plaat “Itekoma Hits”, die ook in de eindlijstjes van enkele VERA-medewerkers verschijnt.

De zaken lopen zo goed dat de dames per januari 2020 hun reguliere banen opzeggen en zich volledig op hun muzikale carriere richten.  De start is ook goed met naast optredens in Japan ook een wat uitgebreidere tour door Europa (de “Yametatta Tour 2020”), waarbij niet alleen de UK, maar ook Frankrijk en Nederland worden aangedaan. Deze tour konden ze nog afmaken, maar sinds maart heeft de band vanwege de bekende pandemie alleen maar in beperkte mate optredens in Japan kunnen verzorgen.

Wanneer we ze weer in VERA kunnen verwelkomen (want dat zal er vast nog wel eens van komen) is  volstrekt onduidelijk, dus voorlopig houden we het noodgedwongen bij het terugblikken op hun VERA-optreden van 13 februari 2020 in het kader van deze nieuwe aflevering van “Beauties of the Underground Live”. We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier.


Dit videoproject van Teus Druyff  is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.