Het begon allemaal met Women (Calgary, Alberta, Canada), de band waarin de broers Patrick (gitaar/zang) en Matthew Flegel (bas/zang) samen speelden. Deze band ging in 2010 uit elkaar na een knallende ruzie tussen beide broers aan het begin van de tour ter ondersteuning van hun tweede plaat “Public Strain”.

Het jaar daarop, tijdens een Europese tour van Chad VanGaalen (de man die zijn plaatsgenoten Women ook al op sleeptouw had genomen) bedenken zanger/bassist Matthew Flegel en gitarist Monty Munro (van het eveneens uit Calgary afkomstige Lab Coast), terwijl ze beiden in Chad zijn begeleidingsband spelen, dat ze samen een band willen beginnen. Dat wordt in 2012 werkelijkheid met het aantrekken van drummer Mike Wallace (eveneens uit Women afkomstig) en gitarist Danny Christiansen. Deze laatste kenden beiden uit een Black Sabbath cover-band waarin ze alle drie speelden. De naam van de nieuwe groep wordt Viet Cong en de muziekstijl kan worden omschreven als Post-punk. In 2013 brengen ze hun eerste EP uit als tour-only cassette,  “Cassette” geheten (in 2017 opnieuw uitgebracht op vinyl onder hun nieuwe bandnaam Preoccupations). In 2015 volgt dan de volledige langspeelplaat “Viet Cong”. De tour ter ondersteuning van deze plaat brengt ze op 19 november 2015 ook in VERA. Toen was inmiddels al duidelijk dat de bandnaam wat minder gelukkig was gekozen. Met name vanuit de Vietnamese gemeenschap in Amerika kwam hier veel krittiek op. De band besluit dan ook een andere naam te kiezen, maar de muziekstijl wel te handhaven. De nieuwe naam wordt met ingang van 2016 Preoccupations

Als Preoccupations hebben ze, naast de heruitgave van “Cassette” inmiddels 2 albums uitgebracht, t.w. “Preoccupations”  in 2016 en “New Material” in 2018. Tijdens de Europese tour voorjaar 2017, doet de band op 25 mei VERA aan. Dit wordt een geweldig optreden dat uiteindelijk een derde plaats in de VERA-poll bereikt, en dat we jullie nu in het kader van “Beauties of the Underground-Live” laten herbeleven. Openingsband van de avond is trouwens Lab Coast.

Oktober 2019 heeft Preoccupations nog een korte Amerikaanse tour samen met IDLES gedaan wat de afsluiting van de promotie ten behoeve van het album “New Material” betekende. De show op 17 oktober 2019 in de New Yorkse zaal Terminal 5 was het tot nu toe laatste optreden van de band. De band heeft zich daarna teruggetrokken voor het schrijven nieuwe nummers en vervolgens ook het opnemen van een nieuwe plaat.  Tot nu toe is hiervan nog niets naar buiten gekomen.  Dus leek het een goed idee om ter overbrugging naar nieuw werk deze nieuwe editie van “VERA-Beauties of the Underground-Live” aan te bieden.

We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier.


Dit videoproject van Teus Druyff  is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.