Robin Proper-Sheppard maakt in de eerste helft van de jaren 90 als zanger/gitarist onderdeel uit van The God Machine, een alternative rock band, oorspronkelijk uit San Diego. De leden verhuisden echter al snel naar Europa/UK, om van daaruit te opereren. Vrij vlot na de release van hun tweede album “One Last Laugh In A Place Of Dying” in 1994 overleed bassist Jimmy Fernandez plotseling, en dat betekende het eind van de band.

In 1995 zette Robin Proper-Sheppard het Flower Shop label op en bracht platen van bands als Elevate en Swervedriver uit op dit label. In 1996 begon hij zelf ook weer muziek op te nemen, nu onder de naam Sophia. Dit leidde tot de eerste Sophia-plaat “Fixed Water”, die later dat jaar uit kwam. Uiteraard op Flower Shop. De muziek van Sophia wijkt sterk af van die van The God Machine, en is veel rustiger en introverter, met duidelijke kenmerken van slowcore en singer/songwriter. Ook gaat hij  optreden onder deze naam. Kenmerkend is dat bij bijna elke plaat en tour zijn band weer uit andere muzikanten bestaat, allemaal afkomstig uit The Sophia Collective, een grote groep muzikanten met banden met hem en het platenlabel The Flower Shop recordings. Zijn thuisplaats wordt Berlijn.

Hij brengt met een zekere regelmaat nieuwe platen uit, zoals in 1998 “The Infinite Circle”, in 2001 het live-album “De Nachten” met optredens uit België en Nederland, in 2004 “People Are Like Seasons”, in 2006 “Technology Won’t Save Us” en in 2009 “There Are no Goodbyes”.  Dan is het qua plaatwerk een tijdje stil tot 2017, wanneer “As We Make Our Way (Unknown Harbours)” verschijnt. Ook tourt hij frequent en vanaf 1998 komt hij met Sophia ook regelmatig in VERA (1998, 1999, 2006, 2007 en 2017). Van de tour in 2017 nav “As We Make Our Way (Unknown Harbours)” verschijnt ook een liveplaat (3LP) “As We Make Our Way (The Live recordings)”. Helaas is van de 25 nummers op deze plaat alleen het nummer “There Are No Goodbyes” afkomstig uit het concert dat Sophia op 25-03-2017 in VERA gaf. Vooral  de optredens in Brussel en Gent zijn ruim vertegenwoordigd.

Het laatste jaar heeft hij zijn oudere platen in beperkte oplagen weer opnieuw op vinyl uitgebracht.

In 2010 maakt hij een solo-tournee (At Home With Sophia)  waarbij op 31 oktober van dat jaar hij ook weer in VERA is te vinden. Veel van de optredens tijdens deze tour zijn op de bandcamppagina van Sophia terug te vinden: https://sophia.bandcamp.com/music. Jammer genoeg niet de VERA-avond, maar wel de avond daaraan voorafgaand, 30 oktober 2010 in Amsterdam.

Inmiddels is er weer een nieuwe plaat van Sophia klaar, t.w. “Holding On/Letting Go”. Maar zoals iedereen heeft ook Robin Proper-Sheppard last van de effecten van Covid-19. Als gevolg daarvan zijn zowel de geplande Europese tour, als ook het uitbrengen van de nieuwe plaat verschoven naar het najaar. Voor de plaat is inmiddels 21 augustus 2020 als nieuwe releasedatum aangegeven. Dit geldt gelukkig niet voor het presenteren van het concert van Sophia in VERA op 22 februari 2007 in het kader van VERA Beauties of the Underground Live.

We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier.


Dit videoproject van Teus Druyff  is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.