Als Lou Barlow eind jaren '80 uit Dinosaur Jr. wordt getrapt, kan hij de muzikale zaken aanpakken zoals hij het zelf wil. Sebadoh, de band die hij opricht met Jason Loewenstein en Eric Gaffney (die later zal worden vervangen door Bob Fay) groeit razendsnel uit tot undergroundfavoriet nummer 1. De band blinkt uit in grilligheid, maar juist dat maakt ze bijzonder. Waar je eerst omver wordt geblazen door gruizige en spijkerharde rock, hoor je nog geen moment later een ongelooflijk klein en breekbaar liedje, zo eentje die alleen Lou Barlow lijkt te kunnen schrijven.

Bakesale, dat het trio in 1994 uitbrengt, is een klein beetje ondergewaardeerd gebleven, misschien juist omdat het één van hun meest toegankelijke platen is. Onzin natuurlijk, want Bakesale is niets minder dan een bloedmooi album. De plaat doet het grotendeels zonder de psychedelische bokkensprongen van zijn voorgangers. Wat overblijft zijn sfeervolle rocksongs van een trio dat speelt of het leven er van afhangt. Diep melancholische popnummers worden afgewisseld met stevige, gejaagde rock en, vooruit, een beetje gefreak.

Het is gedreven lo-fi op z'n allerbest: als je zeventien jaar na dato de tranen in je ogen krijgt van een wonderschoon liedje als 'Together or Alone' hoef je daar niet aan te twijfelen. En vanwege de reissueverpakking zit er nu zelfs een tweede plaat bij, vol met gefreak, ideetjes en prachtige liedjes. Wie 'm nog niet heeft schaft 'm nu aan.

 

- Bart