Er zijn van die artiesten die, ook al treden ze niet op in VERA, als ze in Groningen zijn de kans aangrijpen om toch nog even de VERA-sfeer te proeven. Een van deze artiesten is Tim Knol.

Laat onverlet dat we hem ook regelmatig op het VERA-podium mogen ontvangen. Zowel in de Grote Zaal, als ook in de Kelderbar. Als hoofdact, maar hij voelt zich ook zeker niet te groot om bij de presentatie van de tweede plaat (“Nosk”) van het Groningse Swinder als voorprogramma op te treden. Ook speelde hij  op de avond van de filmvoorstelling “Blaze” live een aantal liedjes van Blaze Foley.

De eerste keer dat Tim Knol op het VERA-podium stond was op 17 maart 2010. Hij had net zijn eerste plaat “Tim Knol” uitgebracht op Excelsior Recordings en trok met een prima groep het land door om deze plaat te promoten. Naast Tim zelf stonden o.a. Anne Soldaat op gitaar en achtergrondzang en Matthijs van Duijvenbode (toetsen, achtergrondzang) met hem op het podium. Dat zorgde er ook voor dat een aantal nummers zoals “Sam”, maar zeker ook “Deepest of Oceans” een heerlijk uitgesponnen uitvoering kregen.

In de jaren daarna bracht hij nog een aantal solo-platen uit en zagen we hem ook terug op het VERA-podium. Maar de interesse van Tim ging verder dan het singer-songwriter/americana/westcoastpop-naamplaatje dat hij op basis van deze platen verdiende. Hij houdt ook van de “simpele” 3 akkoorden Rock and Roll, iets dat hij met zijn band The Miseries ook op plaat vastlegde.  Ook blue grass heeft zijn interesse en dat kwam tot uiting op een plaat die hij samen met de Blue Grass Boogiemen maakte. En uiteraard betekent het maken van een plaat ook dat hij dan met de betreffende band uitgebreid tourt.

En Tim heeft zijn eigen platenlabel, Tender Records, waarop hij o.a. de eerste singles van ons eigen The Black Cult en Canshaker Pi heeft uitgebracht. Duidelijk een artiest met het hart op de juiste plek, en een voorliefde voor garage en vinyl.

Zoals elke artiest wordt ook Tim Knol op dit moment fors getroffen door het coronavirus en moesten al zijn shows worden gecanceld. Om de negatieve financiële gevolgen hiervan enigszins te kunnen opvangen heeft  hij recent als download het album “Tim Knol Live” uitgebracht, waarover nadere informatie is te vinden op: https://timknol.shop/collections/timknol-live. Dat betreft opnames van recente optredens. Maar in “Beauties of the Underground Live” laten we jullie weer ruim twintig minuten terugkeren naar de beginperiode van Tim Knol.

We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier.


Dit videoproject van Teus Druyff  is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.