De koning is dood, lange leve de nieuwe koning. Jammer natuurlijk, zo’n identiteit bevestigende ge-offsette Vera Krant, maar hij is niet meer. Nieuwe media, nieuwe kansen. En meer van die wijsheden.

Als het dan toch online moet gebeuren, dan ook maar iets meer de online benadering. Dus niet te lang uitweiden, iets meer beeld er bij, kortere alinea’s.  Kortom, ik zie ook nieuwe uitdagingen. Vanaf nou elke Johanzcoop ook minstens één absolute Youtube tip er bij en eens kijken wat we er nog meer bij kunnen verzinnen middels het wereldwijde link systeem.

Als film moet ik even Springbreakers in het voetlicht zetten. De film is nu uit op BluRay DVD en ligt vanwege het hoge tieten en konten gehalte natuurlijk bij de meeste verhuurpunten. Bij mijn vaste locatie werd hij niet bepaald aanbevolen. Men had m niet gezien en dat waren ze eigenlijk ook niet van plan. Eén van de heren opperde dat 9 van de 10 kijkers het maar een rare film vonden en op IMDB scoorde hij ook al niet. Volgens de andere medewerker was dat meestal zo bij komische films. Je zag m bijna opgelucht kijken dat we hem meenamen.

En wat een geweldige film is dit. Niet anders te verwachten eigenlijk, van Harmoni Korine (Gummo), Wat een prachtige uitvergroting van het Springbreakers gevoel, wanneer Amerikaanse kids naar warme plekken als Florida gaan om compleet uit hun dak te gaan. Veel coke, bikini’s, half naakte wedstrijdjes, halve orgies, ga maar door. Eén groot Berlusconi paradijs dus.

Daar kun je een leuk plotje aan koppelen, maar dat is Harmoni Korine te gemakkelijk. Hij maakt er één afdaling in Springbreakers inferno van, waarin je steeds meer wordt meegezogen in de duistere kant er van. Onze hete dames snuiven coke met verkeerde vriendjes, staan ik bikini voor de rechtbank, en ontmoeten een gangsterboss voor wie het alle dagen van zijn leven Springbreakers is. Life to the fullest.

Ik wil niets verklappen, maar het beeld van die fluoriserende bikini’s die wraak komen nemen in nacht, ik zal het nooit vergeten. Bikini Girls With Machine Guns heette een nummer van The Cramps. Dat soort gekte. En bovenal een mooie uitvergroting van één van de vele verborgen kanten van de Amerikaanse cultuur.

Als Youtube tips:

* Deze moet je zien! West End Records, disco underground, Larry Levan! Heel mooi beeld van die tijd en de clubvibe!
www.youtube.com/watch?v=KuBGPj-klT8&sns=fb

* En natuurlijk deze (ha!):
www.vpro.nl/nederland-van-boven/jezelf.4TYiTVrL3TU.html

* DJ Set (George Fitzgerald):
www.youtube.com/watch?v=NdU9FxX9fB4