Officieel bestaan de uit Cambridge, Nieuw Zeeland afkomstigeThe Datsuns sinds 2000, toen Dolf de Borst (bas, zang), Phil Buscke (gitaar), Matt Osmond (drums) en Christian Livingstone (gitaar) de naam van hun sinds 1995 bestaande band wijzigden van Trinket in The Datsuns. Vrij snel daarna dat jaar verscheen hun eerste plaat, de 7” “Super Gvration”. Er volgden nog enkele singles op hun eigen platenlabel Hellsquad Records, maar behalve op de collegestations in hun thuisland Nieuw zeeland, bleven ze, ondanks hun energieke live-optredens, relatief onbekend. Dat begon te veranderen begin 2001 tijdens een tour door Australië, m.n. in Melbourne. Hierdoor gesterkt vatte de groep het plan op naar Londen te verhuizen. Dat pakte goed uit. De band vond dankzij hun geweldige live-optredens(credo van de band is “We like to play rock’n’roll music) daar al snel een stevige fanbase, inclusief John Peel, die de band meerdere keren liet optreden in zijn programma op BBC Radio 1. Dat leidde er uiteindelijk toe dat The Datsuns in 2002 een platencontract tekenden bij het V2 platenlabel. Daar verscheen in dat jaar ook hun eerste langspeelplaat “The Datsuns”. Deze plaat geldt nog steeds als een klassieker in het garagerockgenre met livefavorieten als “MF From Hell”, “Lady” en “FreezeSucker”.  Met deze plaat op zak deden The Datsuns ook voor de eerste keer VERA aan. Op 4 september 2002 openden ze voor The Von Bondies.  Dat maakte indruk en smaakte naar meer, dus in 2003 kwamen ze daarom al weer terug, dit keer als headliner. Ook in 2004 konden we ze weer als headliner in VERA verwelkomen, dit keer ter promotie van hun tweede langspeelplaat “OuttaSight/Outta Mind”.

In 2006 verscheen hun derde langspeler “Smoke&Mirrors”, nog opgenomen met Matt Osmont als drummer. Maar later dat jaar verliet hij de band en trad Ben Cole aan als zijn vervanger. In die formatie deed de band in 2007 VERA voor de 4e keer aan, uiteraard ook nu als headliner.Dit is ook het optreden waaruit we jullie nu een selectie aanbieden. Nadat in 2008 hun 4e plaat “Headstunts” uit kwam, deden ze in 2009 VERA voor de vijfde en laatste keer aan.

Hierna verschenen nog wel 2 nieuwe langspeelplaten, t.w. “Death Rattle Boogie” (2012) en “Deep Sleep” (2014). Deze platen gingen echter meer de kant van de pure hard rock op.

Geleidelijk aan werd ook het tempo waarin werd getourd lager, mede veroorzaakt doordat de leden van The Datsuns in verschillende plaatsen en landen hun thuisbasis vonden en daarmee de logistiek ook wat moeizamer werd.Ze zijn officieel nog bij elkaar, maar treden nog zelden op. De laatste optredens zijn al van enkele jaren terug, toen ze samen met D4 nog enkele shows in Nieuw Zeeland gaven. Maar we denken nog met veel plezier terug aan de energieke shows waarmee ze ons in VERA vermaakten en voegen daarom ook The Datsuns toe aan de eregalerij van VERA’s “Beauties of the Underground Live”.

We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier met deze nieuwe editie van “VERA-Beauties of the Underground-Live”.


Dit videoproject van Teus Druyff  is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.