Op 21 februari 2020 presenteerde The Homesick hun tweede plaat “The Big exercise” in VERA. Het verschijnen van deze plaat heeft veel aandacht gekregen omdat The Homesick de eerste Nederlandse band is, die een plaat op het prestigieuze Amerikaanse label Sub Pop Records uit brengt.

Hierdoor zou bijna vergeten kunnen worden dat hetzelfde The Homesick bijna 3 jaar eerder op 23 maart 2017 hun eerste plaat “Youth Hunt” eveneens in VERA presenteerde. Niet uitgebracht op Sub Pop, maar wel op het wat ons betreft even gerespecteerde Nederlandse  label Subroutine Records, een label dat veel wortels heeft in Groningen en dan specifiek VERA.

The Homesick is afkomstig uit het Friese Dokkum en bestaat uit Elias Elgersma (gitaar), Jaap van der Velde (bas) en Erik Woudwijk (drums).  Het eerste wat we van ze hoorden was in 2014 de door Subroutine Records uitgebrachte EP “Twst Yr Wrsts”. Een EP waarop hun eigen sound al duidelijk tot uiting komt, maar die productietechnisch nog aan het criterium lofi voldoet.  Dat veranderde bij hun eerste volledige langspeelplaat “Youth Hunt”. Productietechnisch helderder, en ook is hun sound verder uitgekristalliseerd. Soms puntig, dan weer uitgesponnen: noisy popliedjes die onverwachte wendingen nemen. Iets minder poppy dan op de EP. Het vele spelen liet duidelijk zijn sporen na. Ook kregen de leden van de band minder tijd voor zijprojecten zoals Yuko Yuko, waarin Jaap van der Velde en Elias Elgersma met andere muzikanten ook aan de weg timmerden en Korfbal waarin Jaap van der Velde eveneens mee deed.

Na het verschijnen van “Youth Hunt” werd de band steeds vaker in het buitenland uitgenodigd. Ook het fijne radiostation KEXP liet de band eind 2018 een sessie doen, die nog steeds op internet/You Tube is terug te vinden: https://www.youtube.com/watch?v=fixV86Fs2Pg

In 2019 kwam dan het bericht dat The Homesick als eerste Nederlandse band ooit, een platencontract met Sub Pop Records had getekend, wat begin 2020 leidde tot de release van hun tweede volwaardige langspeelplaat “The Big Exercise” op Sub Pop.

Maar voor dat het zover was, had ons eigen Subroutine Records al blijk gegeven van hun neus voor talent met het uitbrengen van het eerdere plaatwerk. Daarom presenteren we in het kader van VERA Beauties of the Underground Live een selectie uit het optreden van The Homesick in VERA op 23 maart 2017 bij de presentatie van hun plaat “Youth Hunt”.

We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier.


Dit videoproject van Teus Druyff  is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.