Elke maand bespreekt Jan van platenzaak Elpee de nieuwste en beste releases. Laat je leiden en hou de Vera site in de gaten. Wie weet komt een van de favorieten nog eens live langs!

The Blank Tapes – candy
The Blank Tapes hebben reeds een flinke discografie opgebouwd maar het merendeel is blijkbaar alleen op cassette verschenen. Zo nu en dan verschijnt er ook een heuse ouderwetse vinyplaat, zoals in 2013 de mooie lp Vacation. En nu is er eindelijk weer eentje, die Candy heet. Blank Tapes is eigenlijk het project van één persoon, die Matt Adams heet en die doorgaans in zijn eentje wat aanklooit. Hij komt uit Los Angeles maar deze plaat werd opgenomen in Portland, in de studio van iemand van Fruit Bats, die de plaat ook produceerde. Met medewerking van o.a. mensen van Sugar Candy Mountain. Al dat gedoe heeft dus tot deze mooie plaat geleid, op een label met de prachtige naam People in a Position to Know Records. Phew. Een mooie mix van dromerige en jengelende psychy popliedjes. ‘Sun-baked powerpop stoners’ aldus de sticker op de hoes. Deels lekker twangy en met een mooi sixties sfeertje. Hier een mooi nummer op soundcloudEn hier het titelnummer. Bonus goed nieuws: donderdag 30 augustus reeds in levende lijve in Vera te bewonderen.

En Attendant Ana – lost and found
Franse band met een pracht van een debuutplaat (al zit er nog een 12 inch vooraan blijkbaar). In eerste instantie uitgebracht op een Frans label, Buddy Records, maar nu voor wijdere distributie terecht opgepikt door Trouble in Mind. Doet vanwege de beat en de girly vocalen behoorlijk denken aan diverse Britse mid jaren ’80 bands als The Shop Assistants en allerlei andere Britse C86 bands uit die tijd met een zangeres. Maar liefhebbers van meer hedendaagse dingen als Alvvays en Veronica Falls checke dit ook gerust even uit. Luister de plaat op bandcamp.

Hilary Woods – colt​
Wie de Ierse band JJ72 nog kent en daar platen van heeft, lees de hoes nog even goed en je komt de naam Hilary Woods tegen, als bassist. Maar dat was toen en dit is nu en Hilary Woods heeft voor Sacred Bones een hele mooie, pastorale lp gemaakt. ‘Layering piano, synth, tape machine, field recordings, vocals, drone, unadorned beats, and old string instruments, these songs culminate in her debut solo LP Colt.‘ Gedragen, statige en sfeervolle muziek, die door Sacred Bones zelf ergens tussen Marissa Nadler, Grouper en Julee Cruise geplaatst wordt. Luister maar naar dit nummer op haar bandcamp om in de Twin Peaks-sferen van Cruise te raken. Verder veel piano, strijkers. Mooie en bijzondere plaat.

Kurt Baker Combo – let’s go wild
Mijlenver onder de meeste radars. En volkomen ten onrechte mijlenver onder de meeste radars. Kurt Baker is namelijk een hedendaags powerpop wonderkind dat bijna moeiteloos de éne na de andere hit uit zijn mouw schudt. Vroeger in de band The Leftovers, toen in de Kurt Baker Band. En nu als Kurt Baker Combo. Maar dat maakt allemaal niets uit want het doet vrijwel altijd denken aan de beste popsongs uit de jaren ’70 gloriedagen van types als Elvis Costello maar dan nog iets powerpoppier. Wij zijn groot fan maar die doorbraak of die echte hit zal wel nooit meer komen. Hier op YT een nummertjeHier nog eentje, erg beginperiode Costello toen die nog gewoon heel veel erg goeie liedjes schreef.

Ruen Brothers – all my shades of blue
Engels duo dat eigenlijk Henry en Rupert Stansall heet met een plaat geproduceerd door Rick Rubin en die soms klinkt alsof The Everly Brothers en Roy Orbison samen zingen en een stel jaren ’50 twangy rockers de muzikale begeleiding verzorgen. En laat dat nou precies de bedoeling zijn van Rubin. “I liked that their songwriting seemed like it was from another era… The idea was, what would a modern album with Roy Orbison and the Everly Brothers produced by Phil Spector sound like?” Intrigerend debuut, waar ze alles bij elkaar vier jaar over hebben gedaan. Vandaar ook de medewerking van de inmiddels overleden Ian McLagan van ooit The (Small) Faces op keyboards. Hier op YT het flink door de vocale acrobatiek van Roy Orbison beinvloedde titelnummer.

Elpee
Oosterstraat 45
050 3135137