Opgericht in 2001, in Halifax, Nova Scotia, was de Canadese band Wintersleep oorspronkelijk een trio, bestaaande uit Paul Murphy (zang/gitaar), Tim d’Eon (gitaar/toetsen) en Loel Campbell (drums).  In 2002 werd de band uitgebreid met bassist Jud Haynes. In deze bezetting brachten ze in 2003 hun gelijknamige debuutalbum “Wintersleep” uit, in 2005 gevolgd door hun 2e album. Dit was zonder titel, en gaat derhalve nu als “Untitled” door het leven. Ook hun derde (doorbraak)album “Welcome to the Night Sky” werd in deze bezetting gemaakt. Daarna werd de band verder uitgebreid met Jon Samuel (gitaar/toetsen/achtergrondvocalen) en Michael Bigelow op bas. Deze laatste als vervanger van Jud Haynes die de band weer had verlaten. In deze nieuwe bezetting maakte de band hun 4e, in 2010 verschenen, album “New Inheritors”. Deze bezetting is, met een tijdelijke absentie van Michael Bigalow tussen 2016 en 2021, nog steeds actueel en was ook de bezetting van de band toen ze op 20 februari 2011 in VERA stonden tijdens hun Europese tour ter ondersteuning van dit album.

Volgende albums van de band waren “Hello Hum” (2012), “The Great Detachment” (2016) en hun tot nu toe laatste “In The Land Of” (2019).

Sinds september 2021 is het stil rondom de band op de sociale media en podia. Dus of we in de toekomst nog wat van de band zullen horen is onzeker. Maar omdat ze op 20 februari 2011 in VERA stonden kunnen we jullie in deze “Beauties of the Underground Live” nogmaals laten genieten van de karakteristieke stem van Paul Murphy en de heerlijke muziek van de alternatieve rockband Wintersleep. We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier.

Dit videoproject van Teus Druyff  is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.