Ze hebben duidelijk een gave voor het bedenken van vreemde bandnamen. Was Women al een opvallende naam voor een band, bestaande uit 4 mannen, later, na het uiteenvallen van Women, bedachten basgitarist/zanger Matthew Flegel en drummer Michael Wallace voor hun nieuwe band de naam Viet Cong, welke, vanwege het vele commentaar, vrij snel moest worden vervangen door Preoccupations.

Maar gelukkig zijn ze wel heel erg goed in het maken van geweldige muziek.

In 2008 bracht Women (herkomst Calgary, Alberta: Canada en bestaande uit: Patrick Flegel (gitaar, zang), Matthew Flegel (basgitaar, percussie, zang), Michael Wallace (drums) en de helaas veel te jong overleden Christopher Reimer (gitaar, samples, zang)} hun eerste album uit, simpelweg “Women” geheten. Deze plaat kwam uit op Flamesh Eye, het platenlabel van Chad VanGaalen, die het album ook heeft opgenomen. Ook speelden enkele mensen van Women in de live-band van Chad VanGaalen.

Samen met Chad VanGaalen waren ze najaar 2008 ook op tour door Europa, in welk kader ze op 20 november 2008 ook VERA aandeden, als opener voor dezelfde Chad VanGaalen. Dit was een geweldige concertavond. Hierbij maakte Women, evenals Chad VanGaalen (wellicht later nog te zien in “VERA-Beauties of the Underground-Live”) , een geweldige indruk op het helaas in te geringe getale aanwezige publiek. Inmiddels had het label Jagjaguwar hun plaat al opgepakt, wat de aandacht voor Women nog extra ten goede kwam. Na heel veel touren in 2008 en 2009 door Noord-Amerika, Europa en Australië, verschijnt in 2010 hun tweede album “Public Strain”, eveneens geproduceerd door Chad VanGaalen.

Ook deze plaat zou weer worden ondersteund met een uitgebreide tour, waarbij Women nu ook als hoofdact aantrad. Helaas was deze tour van korte duur, want op vrijdag 29 oktober 2010, tijdens de soundcheck in de Lucky Bar in Victoria, British Columbia, de zaal waar ze die avond zouden optreden, kregen de broers Patrick en Matthew Flegel hoogoplopende ruzie, wat tot het einde van de tour leidde. Eerst werd door het management nog aangegeven dat de band uitgeput was en tijdelijk een pauze nodig had, maar uiteindelijk luidde dit ook het einde van de band in.

Gevolg hiervan was dat ook het Europese deel van deze tour verviel. Dit tot groot leedwezen van veel mensen bij VERA, de club waar Women voor zaterdag 27 november 2010 stond geboekt. Gelukkig hebben in latere jaren zowel Viet Cong, als ook Preoccupations, VERA wel weer aangedaan, maar het aantal optredens van Women is jammer genoeg beperkt gebleven tot die ene keer, op 20 november 2008. Gelukkig is dat wel vastgelegd, en kunnen we jullie een samenvatting van dit concert aanbieden in het kader van “VERA-Beauties of the Underground-Live”.

We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier met deze laatste “VERA-beautie” voor de zomerstop. Eind augustus is het weer tijd voor de volgende ”VERA-beautie”.

Dit videoproject van Teus Druyff is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project van Robin Eggens, Ralf Koopman en Nadia Rooks, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.