Tot nu toe hebben we in het kader van VERA-Beauties of the Undergroud Live nog geen Canadese band gepresenteerd. Op zich bijzonder, omdat er wel met grote regelmaat goede Canadese artiesten op het VERA-podium staan. Canada kent veel goede groepen die ook internationaal een woordje meespreken. Dat is al zo sinds The Guess Who (ja, inderdaad de groep waarnaar het “Le Guess Who?”-festival naar is vernoemd, ook omdat ze begonnen zijn met alleen Canadese bands te programmeren) vanuit Canada zelf de wereld heeft veroverd. Omdat het ook weer eens tijd wordt voor een band met hele mooie muziek, valt de keus dit keer op de Great Lake Swimmers, de band van Tony Dekker.

Ze hadden inmiddels hun derde langspeelplaat, getiteld Ongiara, uitgebracht, toen ze op 17 mei 2007 voor de eerste keer op het VERA-podium stonden. Deze kennismaking beviel en resulteerde uiteindelijk ook in een 40e plaats in de jaarlijkse VERA-poll. Daarna kwam Great Lake Swimmers elke keer terug naar VERA als ze weer tourden door Europa nav een nieuwe plaat (2009: Lost Channels, 2012: New Wild Everywhere en 2015: A Forest Of Arms). Hun geluid werd geleidelijk aan ook voller, mede dankzij de toevoeging van Miranda Mulholland op viool aan de band.  Wel werd  tijdens elk optreden een acoustisch intermezzo ingepast waarin Tony Dekker enkele nummers solo ten gehore bracht. Inmiddels is Miranda weer vertrokken (o.a. naar de band Harrow Fair), en is Great Lake Swimmers dit voorjaar als trio (Tony Dekker: zang, acoustische gitaar, Bret Higgins: contrabass en Arik Arnesen: electrische gitaar, banjo) op tour door America en Canada geweest. Hiermee ging de band bewust terug naar hun begindagen met rustiger werk uit hun uitgebreide catalogus, vooral toegespitst op nummers van hun eerste 3 langspeelplaten.

De band gaat binnenkort weer de studio in om een nieuwe langspeelplaat op te nemen. De planning is dat deze in 2017 uit zal komen en dat de band dan ook weer Europa aan zal doen voor een tour. Maar tot die tijd moeten we het doen met hun reeds uitgebrachte platen en nu dus ook in het kader van “VERA-Beauties of the Underground: Live” een samenvatting van hun concert op 17 mei 2007 in VERA.

We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier.

Dit videoproject van Teus Druyff is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project van Robin Eggens, Ralf Koopman en Nadia Rooks, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.