Zo rond 2010 begon in Oost-Nederland een scene te ontstaan met bands die teruggrepen op het eerlijke rauwe rockgitaargeluid. Onderdeel hiervan waren bands als Shaking Godspeed, Black Bottle Riot en Automatic Sam. Ook het label Suburban Records speelde hierbij een grote rol door platen van deze bands uit te brengen. Eurosonic 2012 konden we voornoemde 3 bands al bewonderen in De Walrus, en op 16 mei 2014 bestond het VERA-programma uit achtereenvolgens Texas Radio (de voorganger van The Grand East), Black Bottle Riot en Shaking Godspeed.  Dit allemaal in het kader van de “At The Juke Joint (Suburban Sleazy Listening)”-tour. Een prachtige avond dus, waar we in het kader van “Beauties of the Underground Live” ook uitgebreid aandacht aan gaan schenken, te beginnen met het Nijmeegse Black Bottle Riot.

Black Bottle Riot begon in 2006 in het oefenhok met als bezetting Simon Snel (zang/gitaar) en Mike Sedee (gitaar) van The Jetsams, aangevuld met Jaap van den Berg (bas) en Sebastiaan Geurts (drums). De laatste werd al vrij snel vervangen door Tim van Delft.  Toen deze laatste het te druk kreeg met De Staat, werd Pieter Hendriks aangetrokken voor achter de drumkit. Dat was eind 2008. In die periode gaf de band ook zijn eerste optreden, en dat beschouwt de band ook als hun officiële oprichting.

De optredens van de band werden niet alleen in Nederland, maar ook elders in Europa goed ontvangen. Ondertussen werkte de band ook aan hun debuutplaat “Black Bottle Riot”, die in 2011 verscheen, in 2013 opgevolgd met “Soul In Exile”. Het was ook de tour ter promotie van dit album waarmee ze eindelijk op 16 mei 2014 ook in VERA stonden. De bandstond zowel op grote festivals als Rockin’ Park, Zwarte Cross en Eurosonic, als ook in kleinere clubs. In alle situaties kwamen ze goed uit de verf. Zoals een criticus het mooi omschreef: “Give these guys a stage, some amps and a crate of beer and they will set the place on fire”.

In 2015 verscheen hun derde album “Indigo Blues”, wat het laatste album op Suburban zou blijken te zijn. Ook speelde de band december 2015 zijn voorlopig laatste show in thuishaven Doornroosje, wat ook de afscheidsshow van Pieter Hendriks was. Daarna was het ook een tijdje wat rustiger rondom de band. Wel werd Mark Weerts aangetrokken als opvolger voor Pieter. Mark was geen onbekende voor de band, want hij had al meegedaan op ‘Blues In Exile” (achtergrondzang) en hij staat ook op de foto van de crew, zoals deze bij het derde album zit.

In deze nieuwe bezetting heeft de band in 2019 hun vierde, en tot nu toe laatste, album “Fire” uitgebracht. Niet meer op Suburban, maar in eigen beheer. De band is nu helemaal op de “Do It Yourself”-tour, met het zelf regelen van distributiedeals en het uitkiezen van een promotor. Ze treden ook nog steeds op, maar zoals alles staat ook dat in de huidige coronatijd op een laag pitje.

Deze “Beauties of the Underground Live” bevat een selectie uit het VERA-optreden van Black Bottle Riot op 16 mei 2014. We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier.


Dit videoproject van Teus Druyff  is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.