Er zijn maar weinig positieve zaken te bedenken bij de Pandemie zoals die in de jaren 2020 t/m 2022 heeft huisgehouden in de wereld. Maar bij VERA kunnen we er 1 ontdekken, en dat is dat vanwege deze pandemie de band Black Lips op 6 november 2021 in VERA stond in het kader van Takeroot Downtown. Noodgedwongen vanwege de beperkende coronamaatregelen werd dat jaar het jaarlijkse Takeroot festival niet in de Oosterpoort, maar in een aantal zalen in de binnenstad van Groningen georganiseerd. En dus ook in VERA met achtereenvolgens Don Dilego, Jesse Malin en dus ook Black Lips, een vaste top 10 waarde in de jaarlijkse VERA-poll als ze weer eens langs komen, en in 2007 de op de VERA-Wall of Fame vereeuwigde pollwinnaar.

Opgericht in Atlanta, GA in 1999, duurt het tot 2004 voordat ze hun eerste stappen in VERA zetten. Dat was de start van een jaarlijks weerzien t/m 2007, met in dat jaar het pollwinnend concert, nadat ze in 2005 met een 2e plek net naast de titel grepen. Daarna werd het een tijdje stil rondom Black Lips in VERA (wel stonden ze in 2009 nog op Noorderzon) tot 2017, toen ze voor de 5e keer in VERA stonden, met een 7e plek in de poll als resultaat.  En vervolgens dus in 2021 met een tweede plek op de muur, waarmee ze zich in het illustere gezelschap van echte VERA-bands als Blonde Redhead, Protomartyr en Jon Spencer Blues Explosion bevinden. En nadat hun geplande optreden in 2022 geen doorgang kon vinden staan ze nu op 30 juni 2024 in het kader van 50 Jaar VERA weer op het VERA-podium voor ongetwijfeld weer een geweldige show met hun “flower-punk”.

De huidige bezetting van Black Lips bestaat uit oerleden Cole Alexander (gitaar/zang) en Jared Swilley (bas/zang), aangevuld met Zumi Rosow (saxofoon/Zang), Oakley Munson (drums/zang) en Jeff Clarke (gitaar/zang).

De band heeft inmiddels ruim 10 albums uitgebracht waaronder “Good Bad Not Evil” (2007), “Arabia Mountain” (2011) en de laatste “Apocalypse Love”  (2022).

In deze aflevering van Beauties of the Underground Live kijken we terug op het VERA-optreden van Black Lips tijdens Takeroot Downtown op 6 november 2021. We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier.

Dit videoproject van Teus Druyff  is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.