Al ruimschoots voordat hun eerste plaat “Swinder” uit kwam stond de band Swinder, met als kernleden Bas Schröder (zang, gitaar) en Gijs van Veldhuizen (gitaar), met hun Groningstalige muziek op het hoofdpodium van VERA. Op 7 mei 2014 mochten ze de avond openen voor de Amerikaanse roots-/countryrock band Lucero.  Daarvoor hadden ze begin 2013 al downstage gespeeld en ook verder dat jaar een groot aantal optredens op diverse podia verzorgd. En ze hadden enorm succes op Radio Noord met hun single “Noar Stad”. Tijdens voornoemd optreden op het VERA-hoofdpodium speelden ze al een aantal nummers van die in 2015 op Excelsior Records te verschijnen eerste plaat.

Na eerst januari 2015 nog als eerste Groningstalige band op Noorderslag te hebben gestaan konden ze op 13 maart 2015 hun eerste album in VERA presenteren. De plaat zorgt voor veel aandacht voor de band in heel Nederland. Ook daarna bleef Swinder terugkeren op het VERA-hoofdpodium, zoals in 2016 als opening voor Pé & Rinus & De Containers en in 2019 voor de presentatie van hun tweede album “Nosk”, met Tim Knol (producer van dit album) als opening van de avond.

Op dit moment staat Swinder weer in de belangstelling vanwege hun in het kader van het provinciaal programma 75 jaar Vrijheid gemaakte lied “Ik Zai Pekel Nooit Weer”. Doordat vanwege Corona de oorspronkelijk geplande presentatie in 2020 geen doorgang konden vinden, wordt het lied nu in de aanloop naar 5 mei via de kanalen van POPgroningen gepresenteerd.

Maar in “Beauties of the Underground Live” kijken we terug naar het eerste VERA-grote zaal optreden van Swinder op 7 mei 2014. We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier.


Dit videoproject van Teus Druyff  is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.