Greg ‘Oblivian’ Cartwright heeft inmiddels de nodige keren op het VERA-podium gestaan. Meestal als onderdeel van The Oblivians, maar toch ook twee keer met The Reigning Sound, toevallig beide keren op 1 juli (2004 en 2015). Waar 2004 in zekere zin een “gewone” concertavond was, was dit op 1 juli 2015 zeker niet het geval. Die avond vierde VERA dat Peter Weening (Pepr) zich al 35 jaar lang met hart en ziel als programmeur voor VERA had ingezet. Hiervoor was een van Peter zijn favoriete bands gestrikt om e.e.a. muzikaal te omlijsten: The Reigning Sound.

Greg Cartwright richtte zo rond het jaar 2001 The Reigning Sound op om een aantal nummers die hij had geschreven, maar niet kwijt kon bij The Oblivians, alsnog een plek te geven. Het geluid van The Reigning Sound is dan ook meer melancholisch en R&B-getint dan dat van The Oblivians. Duidelijk wat minder explosief dan The Oblivians, maar live weten ze een zaal even goed op zijn kop te zetten.

De band had in 2014 zijn 6e en tot nu toe meest recente studio-album “Shattered” uitgebracht op Merge Records, nadat eerdere live- en studioplaten via labels als Sympathy For The record Industry, In The Red en Goner Records waren verschenen. Daarna zijn er geen nieuwe meer platen verschenen. Wel heeft Merge Records in 2019 de EP “Abdication…For Your Love” heruitgebracht met een bonustrack. Optreden doen ze nog wel met een zekere regelmaat en begin maart dit jaar heeft de originele line-up nog een mini-tour in de VS gedaan.

Maar voor Beauties of the Underground Live nemen we jullie terug naar 1 juli 2015 toen The Reigning Sound het 35-jarig programmeursjubileum van onze Pepr luister bijzette. We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier.


Dit videoproject van Teus Druyff  is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen. Van dit optreden van The Reigning Sound is het nummer "You're So Strange" verschenen op de derde VERA/Live-single (mooie split met The Gories).