In april heb ik verzaakt, maar het is gewoon te leuk, dat grasduinen in de Vera concerthistorie. Deze maand tel ik vier Pollwinnaars: Virgin Prunes, Black Lips, The Gories en Mogwai. Verder nog een heel stel absolute legendes. Rock on!

Virgin Prunes

1. Virgin Prunes (1982/poll 1) - De alternatieve neefjes van U2; wat heet, Paul Hewson (later Bono) is zelfs mede-oprichter van de band, samen met o.m. Fionan Hanvey, oftewel Gavin Friday (die vandaag de dag ook nog aan de weg timmert); samen met Guggi is Gavin in de weer met meel en rollebollen ze over de vloer; eind 1980 zijn ze terug voor een 'vol huis' en was dat allemaal maar moeilijk te volgen; kwam Gavin na het concert tegen in de wc bij Kemenade waar hij zwaar gedesillusioneerd op de grond naast de pot zat.  

2. Black Lips (2007/poll 1) - Zeker niet het beste concert van deze snotapen, maar ze hadden in de 3 voorafgaande jaren zoveel krediet opgebouwd dat ze de poll nu wel moesten winnen. 

3. The Chops + Roeg Toeg (1981) - Legendarische punkbands oet Grunnen; met in Roet Toeg zanger Kip en in The Chops ondermeer onze eigen Case op gitaar.

4. El Vez, The Elvettes & The Texas Mariachis (1995) - De 'Mexicaanse Elvis' is toch echt iets meer voor Bevrijdingsdag; maar goed, de keuze was beperkt.

5. Max Roach Quartet (1979) - Even wat cultuur; groot jazzdrummer; wordt beschouwd als een van de uitvinders van de bebop stijl; speelde met vele groten in het genre, zoals: Charlie Parker, Dizzie Gillespie, Charles Mingus en Thelonius Monk; overleed in 2007 in zijn slaap op 83 jarige leeftijd.

6. The Fuzztones (1984) - Koploper in de garage rock revival van diet tijd (dit was hun eerste  van vele keren hier) met super-macho Rudi Protrudi als frontman; band altijd puik gekleed.

7. The Gories (1992/poll 1) - Absolute Vera-fave met Mick Collins als grote laiverd; hij speelde hier later nog met Dirtbombs in een FC shirt (hij is fan en volgt onze club thuis in Detroit).

8. The Hex Dispensers (2008) - Meer super rock'n'roll die er in Vera prima in gaat; scoorde zilver in de Poll.

Mogwai

9. Mogwai (1999/poll 1) - Hoogtijdagen van de atmospherische noise; na Godspeed You Black Emperor een jaar eerder tweede pollwinnaar uit dit genre.

10 Medium Medium (1981) - Hun single 'Hungry, So Angry' was een geweldige single hit op de Swingavond; zanger John Rees Lewis speelde ook sax en dat gaf de band een onderscheidend geluid; door de dance punk revival rond 2001 kwam de band weer bijeen; ze schijnen nog te spelen. 

11. Squarepusher (1997) - Grote naam uit de drum'n'bass, toen die gasten hier nog gewoon kwamen optreden (zoals ook  Roni Size).

12. Crime & the City Solution (1988) - Mooie zwaarmoedige Aussie band van zanger Simon Bonney; kende vele bezettingen met ondermeer Mick Harvey, Roland S Howard (beide Birthday Party, Bad Seeds) en Alexander Hacke (Einsturzende Neubauten).

13. Fehlfarben (1982) - De Neue Deutsche Welle mag niet ontbreken in deze serie; hun debuut Monarchie und Alltag geldt als zeer invloedrijk.

14. The Slits (2010) - Deze notering is een eerbetoon aan Ari Up (Ariane Daniele Forster,geboren in Munchen) , in 1976 op veertienjarige leeftijd de mede-oprichter van de band, op 20 oktober 2010 overleden; band speelde hier in 1981 voor een volle bak maar in 2010 voor nog geen 30 bb; Johnny Lydon was haar stiefvader, want getrouwd met haar moeder Nora die vroeger ook nog Jimi Hendriks als vriend had.

15. Ikara Colt (2002) - Ja, de dag moet toch gevuld worden; maar toch was dit een lekkere band, die in 2005 opgedoekt werd.

16. JB Hutto & The New Hawks (1982) - In de rijke blueshistorie mag deze supervette electrische variant niet ontbreken.

17. The Fall (1981) - Hoogtijdagen van deze legedarische band; in de (vervaagde) herinnering kwamen ze na een half uur rampetampen met de flessen nog terug voor een toegift van drie kwartier; in 1982 terug voor meer grootsheid; in 1999 na lange tijd wederom, waarbij Mark Smith zijn bandleden hiervoor op straat met 'de dood' bedreigde; het is me er eentje, maar nog steeds actief en urgent.

18. Dead Can Dance (1986) - Over types gesproken, Lisa Gerrard kan er ook wat van; een grote band in het genre, maar geen aardige dame.

19. The Replacements (1986) - Eerste van drie van deze grootse, van originie punkband olv de raspende zanger Paul Westerberg; bijna alle platen 'verplichte kost' voor de Veraan.

Soundgarden in Vera - Foto: Willem Kolvoort

20. Soundgarden (1989) - Nog immer actief (zie ze staan op de de cover van de laatste Live XS), deze oer-grungeband, al waren ze toen meer retro-hardrock; ondanks de entréeprijs van slechts € 2,50 slechts 80 bezoekers…

21. Alex Chilton (1986) - Alweer een 'grote meneer'; was hier drie maal en overleed in 2010 op 59-jarige leeftijd; had op z'n 16de als zanger van the Box Tops al een grote hit met The Letter; formeerde in 1971 in Memphis Big Star, van groot invloed op bijvoorbeeld R.E.M.; later ook solo een zeer gewaardeerd artiest; tip voor de platenkast: Like Flies On Sherbert.

22. Speedy J (1997) - Zie Squarepusher, maar dan techno.

23. Dan Auerbach (2009) - Met z'n maatje Patrick Carney op drums viert hij op dit moment grote triomfen met The Black Keys; meer deze avond met z'n Mexicaanse vrienden was toch minstens zo indrukwekkend.

24. Eyeless in Gaza (1981) - Geheel buiten het dagelijkse gewoel van de hitparades en de trends staat de verstilde muziek van het Engelse duo Eyeless In Gaza. Het tweetal, dat zich heeft vernoemd naar een roman van Aldous Huxley, kan in de landelijke omgeving van Nuneaton, even buiten Coventry, broeden op haar pastorale klanken. Bates, die heeft gewerkt als ziekenbroeder, en Becker worden vaak gerangschikt onder de noemer New Wave, maar in feite spelen ze een soort moderne folk-muziek waarin de tijd lijkt te stollen. En dat lees ik bij Bol.com...

25. Bo Diddley (1982) - Ik ging in die tijd elk voorjaar naar Londen en bezocht de agenten voor Vera-promotie  (maar ook voor gastenlijstplekken 's avonds); eentje vroeg of ik wat met Bo Diddley kon, een dag voor Paradiso; maar natuurlijk (voor 4000 gulden); dit bleek later het allereerste concert van de grote rocker in Nederland ooit te zijn; Moondogs van de VARA (toen elke dinsdagavond 3 uur lang) was die avond geheel gewijd aan Bo en om 23.00 uur werd er live overgeschakeld naar Vera zodat gans Nederland live kon meegenieten. 

26. Nick Cave & the Bad Seeds (1984) - Ach, wie kent em niet, die Nick; paar jaar eerder nog gevaarlijk, wild en goor hard met The Birthday Party, nu bloedstollend mooi met The Bad Seeds; een van de fraaiste uitverkochte concerten ooit in Vera vertoond.

Band Of Horses in Vera - Foto: Marc de Krosse

27. Band of Horses (2007) - 'Vera band' pur sang hoort hier natuurlijk thuis.

28. Common (2000) - Lonnie Rashid Lynn Jr. stond bekend als een geëngageerd, intelligent rapper zijn; maar toen het aan het einde van deze succesvolle avond over geld ging (eindeloos vele taxi's, dat was niet afgesproken) toonde hij zich een ordinaire straatvechter die joen PePr te lijf wilde gaan.  

29. De Brassers (1982) - In hun stamcafe in Hamont (België) werden ze uitgescholden voor brassers, dus dat werd de bandnaam (omdat het "iets vrolijks had, in tegenstelling tot onze muziek"); het nummer 'En toen was er niets meer' zegt ook alles over deze nihilisten; NME schreef  "mean and moody modern chaps"; nee, zo far out hadden we ze niet in Nederland.

30. Aereogramme + Alasdair Roberts + Eastern Lane (2003) - Eigenlijk een opvullertje hier, maar waar zijn ze toch gebleven die ooit zo talentrijke Eastern Lane?

31. Swans (1984) - Deze eerste keer was het ook al hard, maar de tweede nog harder; oernoise van de bovenste plank met een balkende, grommende Michael Gira op de knieen en uiteindelijk stuk of 12 oerfans voor de neus zwalkend met de bovenlichamen op het oertrage geraas; de rest van het publiek had de zaal verlaten; toen ik omkeek zag ik nog slechts één geluidsman en één tapper.