Een aantal jaren geleden begon René Duursma aan een langdurig project, het maken van een film over VERA. Door een startbedrag verkregen via de Kunstraad is hij - met zijn team - al een aardig eind op weg, maar het potje droogt zo langzamerhand op. Daarom heeft hij jullie hulp nodig! Ze willen nog wel even filmen en dan begint de montageperiode. Help ze de film af te maken en te laten zien wat vriendschap, vrijwillige inzet en onafhankelijke muziek en kunst waard is in deze wereld.
Op Cinecrowd kun je het project steunen.

***

 “VERA, a home from home”
Zo heet de documentaire over vereniging VERA, Club voor the International Pop Underground in Groningen, NL.

Het VERA gevoel is moeilijk uit te leggen maar iedereen die vrijwilliger of muzikant in VERA is geweest weet wat het is. Opvallend is hoe de mensen die hier werken zich verbonden voelen door de kracht van muziek, maar er gebeurt zoveel meer, er is een bioscoop met alternatieve films, een zeefdrukkerij, een foto afdeling, er is een tappersteam en nog veel meer. Al met al werken er 230 vrijwilligers die samen met de staf de club draaien.

Hoezo een film over VERA?
Ik woon als sinds 1989 in Groningen en kom regelmatig, maar ook weer niet heel vaak, naar VERA, om bandjes te kijken of af en toe een film te zien. VERA is een jongerencentrum zoals er zovele waren in Nederland in de jaren '90. Inmiddels blijkt VERA nog het enige onafhankelijke underground poppodium dat nauwelijks beinvloed wordt door commercieel denken, door de waan van de dag. Daarmee is VERA ongemerkt al bijna 40 jaar een iconisch baken in de alternatieve muziekwereld geworden; van Noord-Macedonië tot Seattle kijken ze naar VERA als blauwdruk voor hoe een club er uit moet zien.

Hoe is dat ontstaan, kwam dat door de visie van één persoon? Wie denken er allemaal over na om een club te in te richten op deze manier.

Deze film wil blootleggen hoe het werkt en wat er bijzonder aan is. Niet door alleen naar de geschiedenis te kijken, maar vooral ook door nú mensen te volgen en patronen te ontdekken.

De film volgt een aantal stafleden, vrijwilligers en af en toe muzikanten en laat zien hoe men met elkaar om gaat, wat er speelt en hoe er gewerkt wordt. Er worden concerten gefilmd, van drie dagen Eurosonic tot lokale downstage concerten en alles daartussenin.

Het is niet alleen een club maar ook een vereniging met leden die inspraak hebben op het beleid. Vera heeft een programmeur die al bijna 40 jaar de vinger aan de pols houdt en er zijn steeds wisselende vrijwilligers die allemaal iets meenemen en/of achterlaten bij de club op zowel inhoudelijk als emotioneel gebied. Dit maakt VERA bijzonder, de sfeer die iedereen proeft zodra je een voet over de drempel zet als vrijwilliger waardoor je er bij wil horen. Het gaat om de muziek, om de vereniging, om een gevoel van ergens bij kunnen horen.

Vera, is the club for the international pop underground; een veilige haven voor sommigen, een springplank voor anderen.

Vorm
Een goeie lange documentaire voelt voor mij als een film, en niet als een reportage. Deze film wordt vorm gegeven door vrij om te gaan met geluid, kleur en vertelwijze. Het doel is om de inhoud invoelbaar te maken.

- René Duursma

>> Steun het project op Cinecrowd