Afterpartees (foto: © Marc de Krosse, 2013)

Afterpartees op nummer 1 – ik ben heel blij dat het handjevol mensen dat na het optreden van local heroes The Black Cult nog bleef hangen dit optreden op waarde heeft geschat. Terechte winnaar, wat mij betreft! Ze speelden hier in juni en we noemden ze ‘belofte uit het golvende zuiden.’ Naast onweerstaanbaar toffe liedjes bleken ze ook nog eens een grote hoeveelheid flauwe grapjes op voorraad te hebben. Een van de leukste shows van het jaar dus. En inderdaad, Afterpartees ontgroeiden vervolgens in no-time de kelderbar: ze stonden 2 maanden later op de mainstage tijdens een zomercafé, speelden afgelopen januari voor een volle Noorderslag zaal en eindigden in deze poll ook op nummer 2 in de categorie ‘beste Nederlandse band.’ Wij kunnen lekker zeggen dat we ze nog in de kelderbar hadden toen nog niemand van ze gehoord had.

Van de nummer 2 had iedereen natuurlijk al lang gehoord: Loud Squirt werd in 2011 al 4e in de poll. Dit jaar dus 2e, komend jaar op nummer 1? Helaas, die kans is klein, in de kelderbar speelden ze afgelopen jaar hun afscheidsshow. Thomas: “Aan het eind van de set was de zanger volledig gestript, lag Traumahelikopter op het drumstel en was de kelderbar dronken van rock & roll. Band, publiek en kelderbar waren één. Zo'n show maak je niet vaak mee. Een meer dan waardig afscheid.”

Verder een mooie uitslag, waarbij opvalt dat niet één genre er echt heel erg uitspringt. Ja, de rammelende, uptempo gitaren doen het natuurlijk altijd goed in de kelder, maar op 3 zien we al het trage, donkere Sadhaka. En zelfs het wat mij betreft grootste experiment, de chiptune-acts van het Boliviaanse 8bitarmy, werd gewaardeerd.

Jammer dat een paar van mijn persoonlijke favorieten, Le Mutant (FR) en Distel, niet in de top 30 voorkomen. Gelukkig heeft Man Hug II die top wel gehaald! Logisch, als er zelfs de Man Hug II-factor (© Chris) voor je in het leven geroepen wordt heb je toch flink indruk weten te maken.  

Tot zover mijn noot bij de polluitslag, wie meer wil lezen verwijs ik graag door naar de terugblikken van de downstage shows. Het nieuwe jaar zijn we ook alweer goed begonnen, ik voorspel alvast dat Sväva in de poll van 2014 hoog gaat eindigen. Tot slot raad ik je aan je zaterdagen zoveel mogelijk vrij te houden, want naast de nog door mij geboekte toppertjes zal Thomas het programma verder vullen met het beste van de (inter)national pop underground. | MARINKE