Owsum is ‘vanzelfsprekend verrassend’

 

Op de derde avond van het Noorderzonfestival vindt in Vera het laatste Zomeravondcafé plaats, georganiseerd door Owsum. Regelmatige Verabezoekers zien de naam zo nu en dan langskomen, maar wie zitten daar nou achter? We spraken met twee van de leden, Gijs en Bert.

 

Owsum is de naam van een kunstenaarscollectief dat bestaat uit vijf kunstenaars en ontwerpers met een directe connectie met Vera. Bert Scholten, Gijs Deddens, Rik Molmann

Robert Minnaard (inmiddels niet meer in Owsum actief, red.) en Paul van de Werf maken allemaal deel uit van het posterontwerpteam, de laatste twee onder de naam Strawdogs. Als platform organiseren ze concerten, tentoonstellingen en andere activiteiten. Daarnaast proberen ze met enige regelmaat producten te ontwikkelen, zoals kunstenaarsboeken en t-shirts.

 

In 2008 begon Owsum als vijftal. Mara Piccione, bekend van haar veelkleurige Veraposters, die ze al sinds jaar en dag maakt, kreeg via een contact binnen de club de beschikking over een leegstaand winkelpand in de Gelkingestraat. Omdat ze meer wilde dan alleen de etalage gebruiken en echt de winkelruimte wilde benutten, vroeg ze Strawdogs, Bert en Gijs, om samen een galerie te beginnen met hun eigen posters en andere kunstwerken, zoals fotocollages en tekeningen.

 

Om de collectie van eigengemaakte koopwaar te vergroten begonnen de Owsumers al snel met het ruilen met andere kunstenaars en initiatieven, zoals de Nijmeegse kunststencilaars Extrapool. Zo ontstond een steeds grotere collectie en kreeg het vijftal steeds meer contacten. Daaruit kwamen tentoonstellingen voort in de galerie van kunstenaars uit heel de wereld. Vaak bleken tussen de kunstenaars muzikanten te zitten en daarom werd begonnen bij de galerie-openingen concerten te organiseren.

 

Gijs: “De muziekraakvlakken waren vaak heel duidelijk. De muziek komt vaak met de kunst mee. Of de band heeft een kunstenaar in z’n gelederen”. Op de vraag of beeldend kunstenaars wat met muziek hebben kwam een opmerkelijk antwoord van Bert en Gijs: “Grafisch ontwerpers en illustratoren hebben vaker wat met muziek, net als wij, door het maken van bandposters of artwork voor cd’s, maar vaak is het andersom en blijken muzikanten ook beeldend kunstenaars”.

 

Het belangrijkste omslagpunt naar een meer professioneel platform kwam voor Owsum met de organisatie van het evenement Scenery. De winkel werd verhuurd aan een tattooshop en tegelijk maakten de kunstenaars plannen voor een groot muziek- en kunstfestival. Gijs: “De insteek van het winkeltje was altijd klein. Er gebeurden leuke en gekke dingen in alle hoekjes van het pand. Maar we wilden dat een keer heel groot maken.”.

 

Voor Scenery werd contact gezocht met verschillende organisaties en zo werden veel Veranen betrokken bij een multimediale voorstelling in het Grand Theatre op 4 juni 2010. Maar liefst tien acts, waaronder Eklin en illustere namen als Assacre en Laser Poodle traden daar op, op verschillende podia die elk een eigen sfeer uitstraalden: een boomhut, een cirkel van matrassen, een teerwaterval. Het decor dat door de mensen van Owsum was ontworpen en uitgevoerd veranderde steeds, snel achter elkaar door. Bij elke sfeer hoorde een eigen muziekstijl. Bert en Gijs: “Het was een grote productie, die door een professional werd geregisseerd en we kregen veel hulp. Er was een team voor techniek en voor het ombouwen. Daar waren veel mensen van Vera bij betrokken. Het was echt iets heel groots, maar dat was jammer genoeg voor Mara reden om met Owsum te stoppen.”

 

Na Scenery werd Owsum regelmatig gevraagd om activiteiten te organiseren, zoals het Zomeravondcafé in Vera. Hoe komt de programmering van zo’n avond tot stand? Volgens Bert komt het door Vera. “Daar kennen we elkaar van. Onze smaak komt daardoor gewoon heel erg goed overeen. We zijn allemaal geïnteresseerd in muziek en we hebben toevallig ook nog hetzelfde vak.” Gijs: “Heel impulsief komt iets binnen en dan luisteren we er allemaal naar. Deze keer hadden we eigenlijk voor het eerst dat iemand een voorgedragen act niet leuk vond. Dus dat ging ook niet door.”.

 

Typisch Owsum lijkt gelijk te staan aan obscuur. Gijs: “ We proberen een bepaalde stijl te pakken, die niet opgepikt wordt in Groningen.” Bert: “Heel verrassend dat is ons uitgangspunt. Vanzelfsprekend verrassend eigenlijk.” Gijs: “In de garagetijd kwamen er vaak obscure bandjes mee als voorprogramma van bekendere bands. De afgelopen jaren is dat een tijdje wat minder geweest en wij proberen dat wat op te pakken”. Bert: “Het is wel iets wereldwijds, vaak komen de acts uit Amerika.” Dat kunnen allerlei stijlen zijn, van garage of vreemde metal tot noise of elektronica.

 

Op 20 augustus moeten we een beetje wat anders verwachten dan de meeste avonden. Niet echt bands, maar een meer dj-georiënteerd feest. Gijs: “Het is gewoon een ordinaire houseparty!”. Bert: “Maar wel een mooie! Een beetje 80’s gefocust en met een rapper. Weer allemaal dingen die je niet verwacht dus, maar het zijn wel muzikanten uit onze vriendenkring en het muziekgenre en de acties zijn wel echt typisch Owsum. ’t Is wel obscure dance, maar toch dansbare dance.”

 

De plannen voor de toekomst blijven zich op Groningen richten. En Owsum wil weer meer gaan produceren. Zeefdrukboeken zoals Satan op Sokken en Kletspoot, t-shirts en misschien ook uitgaven van andere kunstenaars. En natuurlijk de Owsum-avonden. Gijs: "Het liefst zouden we weer over een eigen ruimte beschikken, bijvoorbeeld op een industrieterrein. Dat steeds weer bedelen om een plek is heel vermoeiend. Dit is dus meteen een oproep!”.

 

Tsjalling